Läs senare

Anna Kärre fick årets Ulla-Britta Bruun-stipendium

På tisdagen delades Ulla-Britta Bruun-stipendiet 2011 ut till förskolläraren Anna Kärre för hennes arbete med att lyfta fram och utveckla matematiken i förskolan.

01 nov 2011

Foto: Lotta Holmström

Det var en glad stipendiat som tog emot diplomet på Stora scenen i mässhallen på Skolforum, som just nu pågår i Älvsjö utanför Stockholm.

– Jag är jätteglad och överraskad. Det blir en stor utmaning att förmedla det jag tänker i skrift. Det ska handla om vad matematik i förskolan är, barns perspektiv och vad man som pedagog kan ta tag i, säger Anna Kärre, föredragshållare och förskollärare på Lännersta förskola. I motiveringen står att ”Stiftelsens styrelse är imponerad av Anna Kärres kunskaper och erfarenhet inom området. Speciellt viktigt är att hennes utgångspunkt så tydligt är barns erfarenheter och förskolans vardag”.

Hon håller kurser för andra förskollärare i hur man arbetar med yngre barns matematiska lärande, efter att själv har fortbildat sig under flera år. 

– Det handlar mycket om vår lärarroll. Att ställa frågor och ta reda på hur barn tänker och hur det vi gör landar hos barnen. Med yngre barn handlar det om att iaktta, sätta ord på saker och utmana med material. Lyft matematiken i vardagen – till exempel i hallen, i leken och vid måltiden, uppmanar hon. 

Priset delades ut av Inger Maurin, andre vice ordförande i Lärarförbundet. Stipendiet kan sökas av förskollärare eller andra som gjort särskilda insatser inom förskoleområdet. Summan är 30 000 kronor och ska användas till att dokumentera pristagarens erfarenheter för att på så sätt sprida dem vidare. 

Fakta: Ulla-Britta Bruun-stipendiet
Ulla-Britta Bruunstipendiet delas ut av Ulla-Britta Bruuns minnesfond. Tidningen Förskolan och Lärarförbundet är ansvariga för administrationen av priset. Ulla-Britta Bruun (1924-1985) var pedagogkonsult och redaktör i Tidningen Förskolan på 60-talet. Ansök om stipendiet 2012 här (länk) senast 1 februari 2012. 

Fråga

Hur stor är din barngrupp?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin