Arbetsmiljön fortsatt i fokus

ArbetsmiljöDet här är den sista delen i vår ett år långa artikelserie om förskolans arbetsmiljö. Självklart fortsätter vi ­uppmärksamma problemen, men under andra former.

av Erik Ignerus
25 nov 2019
Arbetsmiljön fortsatt i fokus
Artikelserien där vi granskat arbetsmiljön i förskolan har gett många engagerande berättelser.

För lite mer än ett år sedan fick vi på tidningen Förskolan ett läsarmejl. Avsändaren tyckte att det kändes konstigt att vi knappt gav något utrymme för många av de problem som förskolan brottas med.

Nu jobbar kommunen för minskade grupper och ökad budget.

Vår inställning då var och hade länge varit att framför allt fokusera på glädjen i yrket, och arbetet med barnen. Problemen i förskolan skrevs det mycket om på annat håll, däremot fanns det knappt någon som rapporterade om ljuspunkterna i yrket eller gav inspiration som fick förskol­lärare att fortsätta orka gå till jobbet.

Men samtidigt som det där mejlet trillade in hade vi faktiskt själva börjat fundera i samma banor. Till slut gick det inte längre att blunda för hur situationen såg ut. Många av er hade det tufft och kände sig inte sedda i tidningen. En del saknade helt förutsättningarna för att arbeta på sätten vi skrev om, och var i stället tvungna att fokusera på att överleva dagen.

Det finns förstås hur mycket som helst att rapportera om förskolans arbetsmiljö. Men vi ville inte att tidningen skulle bli för tung och dyster. Balans­gången och lösningen blev den serie ni kunnat följa på de här sidorna under det senaste året.

Här har vi skrivit om Eva-Lena Fahlander Hansson som kämpade med flera års sjukskrivning till följd av stressen i förskolan. My Midenius, vars drömyrke svärtats ned av de stora barngrupperna. Cecilia Silverhagen, som efter bara tre år som förskollärare fick ont i kroppen och tinnitus. Och många fler. Duktiga förskol­lärare som kämpar vidare trots avsaknaden av rimliga förhållanden.

Nu när serien avslutas har situationen knappast blivit bättre. Därför fortsätter vi att  ge arbetsmiljögranskningar utrymme i tidningen Förskolan – men i andra former än som en artikelserie.

Alla artiklar i temat Vi granskar arbetsmiljön (12)

Om du får önska dig vad du vill inför det nya förskoleåret 2020 – vad väljer du då?