Läs senare

Årets mest lekfulla spel

SpeltestBygga egna bokstäver, rädda babydinosaurier, bekanta sig med monster och trampa barfota i kallt bajs. Barnen på förskolorna har varit med om många äventyr när de tillsammans med pedagogerna testat sig igenom årets skörd av nya sällskapsspel.

27 nov 2019
Alicia, Leo Melina och Marley spelar Don’t step in it.
Foto: Malin Walldorff

Medverkande i testet:

Teaterförskolan Duvungarna, Helsingborg, Trollbäckens förskola, Glimåkra, Ängens förskola, Mariefred

– Bajset är kallt, fnittrar en flicka som just trampat på en klutt modellera som förskollärare Sara Söderkvist, på avdelningen Tjoff på Teaterförskolan Duvungarna, format i en liten form och hjälpt till att placera ut på spelplanen, en stor matta i plast, som följer med det nya spelet Don’t step in it.

– Vi försöker tona ner det där med bajs, säger Sara, men barnen uppskattar det och har väldigt roligt när de spelar.

Sara formar en ny klutt till nästa par fötter som ska ge sig ut på mattan. Hon önskar att det hade följt med någon sorts sock-i-plast eller liknande som barnen kunde ha på sin fot.

– Hemma funkar det ju bra att trampa barfota i lera så här, men på förskolan är det många fötter och med tanke på hygienen hade det varit bättre med skydd på fötterna.

På Ängens förskola i Mariefred har barn och pedagoger spelat Skogen Memory. Spelet består av runda tjocka brickor som ligger i en cylinderformad burk. Förskolläraren Priscilla Jansson är lyrisk.

– Det var ett av de bästa memoryspel jag spelat, utbrister hon och berättar att barnen till och med tyckte det var roligt att plocka ihop spelet efteråt eftersom det är runda brickor som ska staplas ner i en cylinderformad liten burk. Barnen har också haft stor glädje av den medföljande affischen, där de kan lära sig allt om alla bilder på brickorna. Barnen har uppskattat det här spelet och intresset för livet i skogen har ökat, säger Priscilla Jansson.

Monster blev omåttligt populära i Glimåkra där Therese Bejvel på Trollbäckens förskola spelat Memonsters tillsammans med barnen på avdelningen Molnet. Med spelet kom en affisch med alla monster, deras namn och personligheter. Barnen lär sig snabbt vad alla heter och vill spela spelet om och om igen.

Fördelar med att spela sällskapsspel

  • Språkutvecklande
  • Tränar turordning
  • Övar matematiska begrepp
  • Tränar finmotorik
  • Lär barnen färg och form
  • Emotionell utveckling
  • Lär barnen ta hänsyn
  • Social träning
  • Koncentration
  • Perceptionsförmåga

– Barnen kan spela själva, men det är bra att vara med som vuxen för de vill veta allt om dessa små monster, skrattar Therese Bejvel, och berättar också att barnen tyckte det var extra roligt med asken: när locket sätts på underdelen bildas en monstermun som sakta stängs.

Priscilla Jansson på Ängens förskola i Mariefred spelade också Clicko Lär dig bokstäver med barnen och även det spelet var en succé.

– Jag tycker det var så bra att man bygger en bokstav i taget, menar Priscilla Jansson, det blir mer fokus och inte så många moment samtidigt.

Hon berättar vidare att de på förskolan har Lek och lärmagneter från Brio så barnen var snabba med att förstå hur de skulle bygga ihop magneterna till bokstaven.

– Jag tror att det här spelet skulle vara toppen i en förskoleklass också, för specialpedagoger, funderar Priscilla Jansson, det är tilltalande att lära sig bokstäver och läsförståelse genom att bygga bokstäver med dessa trämagneter. Barnen på förskolan uppskattade att få bygga egna bokstäver.

Att spela spel på förskolan har många fördelar, det ger ett bra tillfälle att observera och se hur barnen fungerar tillsammans i grupp och hur de löser problem som kanske uppstår. Barnen ges tillfälle att hjälpa varandra och dessutom kan det bli en fin pratstund om barnens tankar och funderingar om andra saker. Om inte barnen har fullt fokus på att äntligen få chansen att gå barfota över en plastmatta med bajskluttar på förstås.

Speltest

5 Memonsters
(Ninjaprint)
Från 2 år
2–5 spelare
Pris 150:-
Betyg 5

Ett traditionellt memoryspel med en ny twist: bland brickorna gömmer sig upp­maningar som ”vänd upp 4 brickor samtidigt” eller ”ta en bricka från din med­spelare”. Brickorna föreställer jättefina monster som barnen älskar, det finns också text om varje monster. När yngre barn spelar kan man plocka bort brickor för att göra det enklare. Ett jättebra spel.

 

Hitta djuren i skogen
(Rabén & Sjögren)
Från 3 år
2 eller fler spelare
Pris 89:-
Betyg 4

Ett kortspel med samma idé som ”Finns i sjön”. Fina illustrationer av Sarah Sheppard som barnen känner igen. Bra att som pedagog gå igenom djuren innan man spelar, så att barnen kan djurens namn. Det var lite svårt första gången men blev enklare när barnen hade spelat ett par gånger. Bra kvalitet på alla delar i spelet.

 

5 Clicko Lär dig bokstäver
(Clicko)
Från 3 år
1 eller flera spelare
Pris 399:-
Betyg 5

Ett helt fantastiskt bra spel! Kortlek med alla bokstäver och magnetträpinnar som barnen ska bygga bokstäver av. På varje bokstavskort finns en liten ritad symbol, till exempel en orm på bokstaven O. Det finns klurigare regler med fler utmaningar för de äldre barnen. Jättebra och hållbar kvalitet på allt utom förpackningen, men den är ju lätt att byta ut.

 

Don’t Step in it
(Hasbro)
Från 4 år
1 eller flera spelare
Pris 249:-
Betyg 4

Högljutt spel där barnen iförda ögonbindel ska undvika att trampa i bajs. Modelllera med form att göra ”kluttar” med. Ögonbindeln går att se under så vi använder oss av egen ögonbindel. Barnen är förtjusta i spelet, de tränar motoriken och får ta av sig strumporna när de spelar. Pedagogerna hade önskat sig en plastsocka/sko med tanke på hygienen.

 

5 Mumintrollens syltjakt
(Martinex)
Från 4 år
2–4 spelare
Pris 255:-
Betyg 5

Spelplan med två sidor, en enklare och en svårare. Barnen skjuter i väg Muminmammans korg och samlar ingredienser till sylten. Fungerar som bowling eller curling, jätteroligt för barnen att skjuta korgen längs spelplanen. Bra träning också på hur hårt de behöver skjuta i väg för att korgen ska stanna där de vill. Ett mycket enkelt, roligt och snabbspelat spel.

 

Dinosauriespelet
(Kärnan)
Från 5 år
2–4 spelare
Pris 349:-
Betyg 3

Barnen är dinosaurier som ska samla på en viss sorts brickor (vattensteg) för att kunna ta sig över till en ö och rädda den lilla dinosaurien. Spännande utmaningar längs vägen med dueller. Tar lång tid att spela på grund av att det inte finns så många vattensteg, spelplanen var också lite klurig att förstå sig på för barnen. Jätteroligt havsmonster som äter upp använda brickor.

 

Pippi Sjörövarspel
(Rabén & Sjögren)
Från 3 år
2 eller flera spelare
Pris 226:-
Betyg 4

Fem spel i ett: Plockepinn, SjörövarFia, Domino, Sjörövarpippi och Matador. Vändbar spelplan med ett spel på varje sida. Roligt med så många spel i en och samma ask, bra uppdelat också så det inte blir rörigt eller försvinner saker, som annars är lätt hänt på förskolan. Kul att så många kan spela samtidigt genom att bara öppna en spellåda.

 

5 Krakel Spektakel memo
(Rabén & Sjögren)
Från 3 år
2 eller flera spelare
Pris 99:-
Betyg 5

Memoryspel med fina illustrationer med Lennart Hellsings karaktärer, som barnen känner igen. Bra kvalitet på korten. Enkelt spel som barnen kan spela själva, det går också snabbt att spela. Vi kombinerade spelet med Lennart Hellsings böcker och arbetade med spel och böcker tillsammans. Språkutvecklande och populärt bland barnen.

 

Sköldpaddsloppet
(Kärnan)
Från 5 år
2–5 spelare
Pris 199:-
Betyg 3

Klurigt spel där barnen får en färg på en sköldpadda som ska hållas hemlig tills någon är i mål, först då avslöjas vinnaren. Lite för klurigt för barnen att förstå den strategin. Mycket fint spel i jättebra kvalitet men förklaring av pedagog krävs och endast de allra äldsta barnen knäckte koden att flytta strategiskt och hålla sin färg hemlig hela vägen.

 

5 Jag är Junior Alias
(Tactic)
Från 5 år
2–4 spelare
Pris 279:-
Betyg 5

Barnen har ett kort i pannan och de andra barnen ger ledtrådar så barnet med kortet kan gissa. Jättekul spel och barnen tränar på så många saker, samarbete, beskrivningar och språket såklart. Jättebra, pedagogiska, enkla bilder på korten. Går snabbt att spela och barnen uppskattar att slippa vänta när alla får vara med och ge ledtrådar.

 

Alfons Åberg tågspel
(Kärnan)
Från 4 år
2–4 spelare
Pris 199:-
Betyg 4

Trevligt spel med enkla regler där barnen kör runt spelplanen och plockar upp samt lämnar av passagerare. Det finns bara fyra vagnar men är man fler än så går det bra att spela i lag. Stor fin tärning och extra roligt tyckte barnen det var att få Mållgan på tärningen, för han kan flyga runt över spelplanen. Går snabbt att spela.

 

5 Skogen memory
(Ninjaprint)
Från 2 år
2–5 spelare
Pris 150:-
Betyg 5

Tydliga och naturtrogna bilder i tre kategorier, djur, växter och insekter. Vill man kan man välja att spela bara med en kategori. Jättebra affisch att hänga upp på väggen. Barnen uppskattar den mycket. Runda brickor är en spännande form, tycker barnen. Väldigt bra kvalitet på alltihop och lagom litet för att till exempel ta med på en utflykt.

Fråga

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin