Läs senare

Att få vara som man är

10 sep 2018

Ett monster på tivoli

Mats Wänblad och Pelle Forshed

[Rabén & Sjögren]

F-klass Redan när jag höll boken i min hand visste jag att det här inte blir som man tror. Har man läst om familjen Monstersson tidigare, vet man att det här är en annorlunda berättelse med ett överraskande slut.

Ebba, Boris och Ebbas pappa ska gå på tivoli. Ebba ser fram emot att få åka en massa läskiga och snabba karuseller. Boris har inte varit på tivoli förut så han vet inte vad han vill åka. De börjar med spöktåget. Ebba tycker det är jätteläskigt, hon skriker och trycker sig tätt emot Boris. Boris däremot blir glad när han åker och tycker att det är som hemma.

Boris är ett monster, det är därför han känner igen sig när de åker spöktåget. Men sen
ser Boris något han tycker är läskigt: Kärlekstunneln. Han ryser när han sätter sig i svan­båten och åker in i tunneln. Han ser saker han tycker är hemska, som blommor, regn­bågar och palmer. Bilderna är detaljrika, finurliga och roliga. Det blir en del skratt både för mig och barnen.

Vad är det som gör att det är roligt att läsa den här boken? Kan det vara att allt är tvärt­om? Det som vi läsare tycker är läskigt är helt vanligt för Boris. Boken belyser betydelsen av att få vara som man är, att det jag tycker om kanske inte alls min kompis gillar. Att förstå och respekt­era varandras olikheter blir så tydligt. Vare sig man är ett monster eller en människa.

Fråga

1 juli träder förskolans reviderade läroplan i kraft – har du hunnit sätta dig in i förändringarna?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin