Äventyrligt med sjörövare

Barnbok F-klassEtt äventyr med Majsan liknar inget annat. Faktum är att inget är vad det först ser ut att vara i denna fartfyllda sjörövarhistoria.

Majsans Skattkarta

Annika Giannini

[Opal]

Reklambroschyren som inledningsvis kommer med posten blir i Majsans ögon en skattkarta, bussen i regnovädret ett skepp på böljande hav och tonårsgänget lömska pirater. Hon är inte ensam på sin resa. Med sig har hon de lustiga sidekickarna Kaxe Sabeltand och den besserwissriga igelkotten Sigge. De kan förstås prata, och kivas hela tiden om vem som hjälper sin matte på bästa sätt.

Mamman, som så många vuxna i barnböcker, porträtteras i början som mentalt frånvarande och uppslukad av arbete. Men när det går upp för henne att dottern ensam gett sig ut på stan, ja då får hon fart och kastar sig ut på cykeljakt, framlotsad av hjälpsamma grannen och andra vittnen som sett Majsans framfart.

Högläsning av den här boken kräver verktyg som gör att bilderna kan visas upp för hela gruppen samtidigt, alternativt en mycket liten barngrupp, då den består av serierutor med pratbubblor varvade med vanlig text. Illustrationerna är avgörande, vissa uppslag består enbart av bilder och en tyst uppmaning till läsaren/lyssnaren att föra berättelsen framåt med egna tolkningar. Ett roligt och annorlunda berättargrepp samt en perfekt öppning för givande boksamtal. För den som börjat intressera sig för skiljetecken är boken en guldgruva. Min klass älskade att notera alla nyanser i pratbubblorna mellan skrattsalvorna. Majsan är lättsam underhållning som öppnar upp för vidgade perspektiv. En bra kombo.

Välkommen tillbaks till jobbet! Vad ska du prioritera i höst?