Ingår i temat
Barns funderingar

Barn vill veta olika mycket

Alla barn borde ha rätt till vuxen-garanti. Till någon som kan prata med dem utan att behöva ge svar eller trösta.
Det tycker Liza Haglund, som utbildar förskollärare och
håller samtal med barn om frågor kring livet, döden
och allt annat som hör därtill.

09 nov 2014

Enligt Liza Haglund finns det inga frågor som är för svåra för barn att prata om, så länge det görs på en lagom nivå. Försöker man skydda dem gör det oftast mer skada än nytta på sikt. Dessutom snappar de upp saker omkring sig och hör av varandra i förskolan.– Forskning visar att barn söker samtal men att de är snabba på att känna när vuxna inte vill prata och då behåller de frågorna för sig själva. Får de inga svar föreställer de sig ibland saker som är hemskare än vad de verkligen är, säger hon.

Hennes råd är att man ska ge fakta men undvika för mycket detaljer och att ha en beredskap att gå vidare om det behövs.

– Barn vill veta olika mycket. Alla frågor måste tolkas för att man ska förstå vad de vill veta. Ett bra tips är att ta ett djupt andetag innan man svarar reflexmässigt och i stället fråga barnet hur de tänker, så att de får utveckla vad de menar. Då kan man få ledtrådar om vad barnet verkligen funderar på och vill prata om.

Liza Haglund utbildar förskollärare på Södertörns högskola i Stockholm om barns existentiella frågor, där kursen är obligatorisk.

Många känner en lättnad över att få bekräftat att de inte behöver ha svar på alla frågor som de hela tiden möts av, utan att ha några verktyg eller metoder att luta sig mot. De upplever också att det är skönt att få höra att barn inte mår dåligt av att få olika svar beroende på vem de pratar med, berättar hon.

– Är det ett ämne som man själv blir stressad eller ledsen av att prata om är det bättre att avstå. Det märks om man tycker att det är svårt och om det inte känns naturligt. I de fallen kan man föreslå att barnet ska vända sig till en kollega som kan ta över samtalet eller kanske läsa en bok.

Frågor om döden, religion och sexualitet är exempel på ämnen som många upplever som svåra.

– Det är vanligt att man oroar sig över vad man kan säga utan att påverka eller göra föräldrarna arga. Jag har ingen generell lösning på det, men det handlar mycket om att ha bra kontakt med föräldrarna och kunna känna av stämningen.

– Känner man sig tveksam kan man berätta för föräldrarna vad barnet pratat om eller funderat kring och höra hur de ser på det och hur de vill ha det.

Förskollärare hamnar ibland i situationer när föräldrar inte vill att man ska prata med deras barn om vissa saker, som katastrofer.

– I de fallen tycker jag att man ska hänvisa till forskningsläget som säger att det är svårare att må bra om man inte får reda på fakta. Handlar det om trosfrågor och biologiska frågor som hänger ihop med sexualitet, hur man blir till exempelvis, kan man berätta att förskolans uppdrag är att visa att det finns olika sätt att tänka och tycka och att man ska visa tolerans för olika uppfattningar.

På senare tid har pedofiler fått stor uppmärksamhet i medierna. Tycker du att man kan prata med barnen om så skrämmande saker?

– Ja, som samhället ser ut anser jag att man ska det. Då får man också ett tillfälle att prata om att det är väldigt ovanligt att det händer och att det inte är vilken vanlig kille eller pappa som helst som begår sådana brott, så som det beskrivs i tv och många andra medier.

När nyheter sänds om och om igen är det vanligt att barn uppfattar det som att det är separata händelser, flera olika mord, naturkatastrofer och tågolyckor, trots att det handlar om en och samma.

Liza Haglunds inställning är att man ska se barns frågor som en möjlighet att fundera tillsammans med dem över saker som inte har självklara svar. Låta dem vara drivande och inte själv försöka tala om hur de tänker.

– Lyssna och passa på att fånga tillfället. De som gör det får ofta till väldigt fina samtal och känner tillfredsställelse över att barnen tycker att det är spännande.

Hur stor är din barngrupp?