Nya barnböcker för olika åldrar

09 aug 2016

F-klass

Fingerfärdiga trädgårdsäventyr

<p”>Magiska fingrar<p”>Staffan Götestam och Louise Jacobsson<p”>Unga Lava
Tänk om du kunde få den där otäcka spindeln, som är på väg mot dig, att plötsligt försvinna bara genom att knäppa med fingrarna – vilken magi du skulle besitta! Det är precis det som händer Funny i boken Magiska fingrar och händelsen är början på en spännande resa till olika platser i trädgården. Funny hjälper en taltrast att få tillbaka sitt fågelägg, hon blir inlindad i spindeltråd, träffar en talande gungstol och löser ett mysterium med ett försvunnet barn. Det är bara några få exempel på allt hon får vara med om.

Bokens språk ger ett lugn när man läser högt, den är spännande men inte stressande med saker som sker i rask takt. Tvärtom blir man trollbunden och avslappnad. Louise Jacobssons underbara illustrationer bidrar till den känslan.

Boken fick både ris och ros av barnen. Några tyckte den var spännande och tipsade andra om den genom skolans bokgrupp. Andra tyckte den var tråkig. Men så är det med böcker, det är olika vad man tycker om och vad som fångar ens intresse. Det viktigaste är att skapa en mysig läsupplevelse tillsammans.

Anna Andersson, förskollärare

1–3 år

Får paket på studs

<p”>Paket till Piroschka<p”>Lena Arro och Valentin Schönbäck<p”>Opal

Hoppsan! På en vindlande väg, genom snöiga bergstoppar trillar det plötsligt ut ett paket genom postbilens bakdörr. Vi har redan fått veta att paketet är på väg till Piroschka. Det här är lite som en modern version av sagan om pannkakan. Paketet rullar nedför skidbacken, studsar in i en dams rullator och vidare genom staden. Det susar igenom hönshuset, förbi björnen i floden och till och med förbi en skeppsbruten man på en öde ö. Men ingen lyckas stoppa paketet på dess studsande färd.

Varje uppslag är fyllt utav detaljrika illustrationer och kompletteras av korta små textrader med handskriven känsla. Det är en bok att bläddra i, peka i och mötas kring. Sidan där paketet studsar förbi en haj med vassa tänder är extra populär. En bok med mycket bilder och lite text kan lätt tolkas som att den vänder sig till de riktigt små barnen.

Men den här boken tror jag gör sig allra bäst bland förskolans lite äldre barn. Där kan boken få en vidare mening då barnen har chans att förstå hur illustrationerna visar paketets väg runt jorden ända tills det slutligen landar utanför Piroschkas dörr.

Marie Eriksson, förskollärare
3–5 år

Kunglig insomnia

<p”>God natt, Ers Majestät<p”>Villemo Linngård Oksanen och Åshild Kanstad Johnsen<p”>Natur & Kultur
”Det var en gång en mycket liten kung.” Boken om kungen börjar med en traditionell inledning men sagan har en modern tvist alla barn kan identifiera sig med: kungen kan inte sova. Var och en som bor på slottet försöker med alla medel att hjälpa kungen. Borgmästaren läser en saga, det letas monster under sängen, köksan kommer med varm mjölk – ja, allt du kan tänka dig – men kungen somnar ändå inte.

Godnattsagan är detaljrikt illustrerad och det finns mycket att titta på, både för barn och vuxna. Barnen funderar över varför kungens mamma har gurkskivor på ögonen och skrattar när kungen försöker sova som en fladdermus. Kungen är den som bestämmer och kör med alla runt omkring sig men ändå kommer han inte undan från att känna sig liten och utsatt, så som vi alla kan känna oss ibland. Med humor och värme berättas historien och du och barnen läser den med ett leende på läpp­arna. Att boken är normkreativ, med till exempel en rosa pyjamas på kungen och den kvinnliga riddaren Agnes, är ännu ett plus.

Sandra Hollstedt, förskollärare

Hur stor är din barngrupp?