”Barnen brukar vara nyfikna på vad jag har hittat”

Hallå därFörskolläraren Sune Johansson på teknikförskolan i Halmstad tar tjänstledigt för att ägna sig åt arkeologiska utgrävningar i Egypten.

av Maria Nöjd
28 mar 2018
Sune Johansson. Foto: Anders Andersson

Du vistas med jämna mellanrum i Gebel El Silsila, halvvägs mellan Luxor och Aswan, och deltar i arkeologiska utgrävningar. Hur kommer det sig?
– Jag har alltid varit intresserad av arkeologi och av Egypten och sommarjobbade på utgrävningar här i Halmstad när jag gick förskollärarutbildningen i början av 80-talet. Av en slump hyrde ett arkeologpar en stuga av oss, och lät mig och min fru följa med på utgrävningarna i Egypten. Första resan av fyra var 2015.

Har du gjort några fynd?
–Flera stycken faktiskt. Som pärlor, amuletter och stenbitar med hieroglyfer. Jag har också varit med och grävt fram en själagrav där vi fann fyra nästan intakta stenstatyer som inte varit framme på 3 000 år.

Vad tycker dina förskollärarkollegor om ditt extraknäck?
– De ser det som positivt så det har inte varit något problem att ta tjänstledigt när semestern inte räckt till.

Har du användning för dina arkeologiska erfarenheter i förskolan?
– Barnen brukar vara nyfikna på vad jag har hittat. Jag har visat bilder och när vi bygger och konstruerar har jag berättat hur pyramiderna byggts.

Har du fått någon fortbildning senaste året?