Barnets biologiska behov: mat

Det fysiska barnetFörskolekockarna Andrea Åkesson och Nina Jensen tipsar om hur man gör barnen nyfikna på hälsosammare mat.

av Erik Ignerus
26 feb 2020
Illustration: Mia Nilsson

Vikten betyder inte så mycket första åren

Fetma före två års ålder har sällan betydelse, utan många tvååringar smalnar av sig själva. Från tre års ålder ökar risken för att övervikten eller fetman inte försvinner. Då kan det vara bra att göra något åt vikten.
Källa: Vårdguiden 1177.

28 procent av flickorna i åldern 6 till 9 år i Sverige har övervikt eller fetma. Bland pojkar är siffran 27 procent.

Källa: WHO:s undersökning Childhood Obesity
Surveillance Initiative 2015–2017.

Näringsämnen som kan vara svåra att få tillräckligt av:

• Fleromättade fetter
  • D-vitamin
  • Järn

Källa: Bra måltider i förskolan – rapport från Livsmedelsverket från 2016.

3 tips från kockarna

1. Vitaminfrukost
    Varje morgon till frukosten serverar vi en hälso-shot fullproppad med vitaminer. Barnen blir nyfikna och pratar om färger och smaker samtidigt som de får i sig en massa nyttigheter.
  2. Nyttiga chips
    Chips vet de flesta barn vad det är, så här är startsträckan inte lång för att få barnen att prova grönkål.
  3. Salladsbuffé
    En välfylld och fin salladsbuffé som välkomnar till lunchen lockar förhoppningsvis till att lägga någonting nytt på tallriken.

Källa: Förskolekockarna Andrea Åkesson och Nina Jensen. I Förskolan 8/2019 kan du läsa mer om deras arbete på Sagostugans förskola i Köping.

Att truga eller villkora barn att äta en maträtt eller ett livsmedel kan i värsta fall resultera i att barnet förknippar maten med obehagliga känslor, vilket i sin tur minskar chanserna att barnet accepterar maten i framtiden. Källa: Bra måltider i förskolan – rapport från Livsmedelsverket från 2016.

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?