Barnets biologiska behov: stress

Det fysiska barnetHuvudvärk och magont är vanliga symtom hos stressade barn.

av Erik Ignerus
26 feb 2020

Stressade barn vid lämning och hämtning

När forskaren Ylva Odenbring vid Göteborgs universitet intervjuade barn i förskoleklassen 2017 tryckte många av dem på att de upplevde stress i vardagssituationer, till exempel vid hämtning och lämning. Barnen i studien uppgav bland annat att det var jobbigt med tjat från stressade föräldrar och ledsna småsyskon, att inte hinna välja kläder och behöva springa.

–  Särskilt morgnarna upplevs som stressiga, lämningarna, men även hämtningarna på eftermiddagarna och att det stressas fram och tillbaka mellan olika ställen, sa forskaren Ylva Odenbring i en intervju med tidningen Förskolan strax efter att studien hade publicerats.

Vad är stress?

Det är när kroppen reagerar på en fysisk eller psykisk ansträngning. Det kan både handla om något svårt och jobbigt och något som känns roligt och bra. I en stressad situation skickar hjärnan ut signaler som gör att hjärtat slår fortare, takten på andningen ökar och musklerna blir spända. Det är kroppens sätt att göra sig redo för det som väntar.

Vanliga symptom hos stressade barn:

• Besvär med magen
  • Ont i huvudet
  • Spända muskler som gör ont
  • Sover dåligt
  • Visar starka känslor
  • Har svårt att koncentrera sig

Källa: Vårdguiden 1177

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?