Känslor på stranden

av Marie Eriksson
11 jan 2017
Passar för åldersgruppen 1-3 år.

Vi får följa med kaninerna Maja och Max under deras dag på stranden. En ganska vanlig stranddag då de badar, gräver och samlar snäckskal. Men i mötet med en ny vän, hunden Zack, uppstår ett dilemma. Max och Zack gräver djupaste gropen, springer efter badbollen och står på händer. Men Maja känner sig utanför i leken och ser inte alls glad ut.

Det är något med bildrikedomen i den här boken som fängslar både mig och barnen. Att läsa texten säger en liten del om handlingen, men genom att läsa och tolka bilderna så får vi reda på så mycket mer om vad som sker. Att man faktiskt, precis som Maja, kan känna sig utanför även om man blir inbjuden att vara med i leken.

Genom illustrationerna kan barnen sätta sig in i karaktärernas ansiktsuttryck och därigenom identifiera olika känslor. Först är det Maja som är ledsen, men mot slutet sker det en dramatisk händelse som får Zack att brista ut i gråt. Då är det Maja som sitter inne med lösningen på problemet så att Zack kan bli glad igen. Boken får ett lyckligt slut genom kamratskap, skratt och ett enormt sandslott.

Max och Maja

Den nya vännen

Axel Sheffler

[Alfabeta]

1 juli träder förskolans reviderade läroplan i kraft – har du hunnit sätta dig in i förändringarna?