Barnkulturrecensioner

1-3 år

Maria Källström

Äcklig tandkräm

Det är kväll och Lo leker. En lek som är så där riktigt rolig som den kan bli när både pappa och katten Frans är med och tumlar runt på golvet. Mitt i allt det roliga är det dags att lägga sig och dessförinnan borsta tänderna. Lo är inte så övertygad om att det är nödvändigt att borsta tänderna och försöker med alla motargument hen kan komma på. Tandkrämen är äcklig och det gör ont att borsta tänderna. Men som läsare förstår vi Lo.

Det här handlar egentligen inte om att inte vilja eller att vara tvärt emot. Det handlar om vad Lo vill, att få vara kvar i den härliga leken. Slutligen tar mamma till tandtrollskortet och Lo faller till föga för några troll vill Lo inte ha i munnen! Insidorna är svårast, utsidorna är roligast och tuggytorna är lättast konstaterar Lo. Bilderna utgör ett humoristiskt komplement till texten och genom att läsa dem bjuds vi in på ett sidospår i handlingen. På första bilden råkar katten Frans riva ett hål i baken på pappas byxor. Genom bilderna får vi följa pappas bekymmer med hålet och katten som jagar efter en lös tråd i byxorna.

Marie Eriksson, förskollärare

Bokrecension

Leo och datorspelet

F-klass

Christina Lindström och Kajsa Lind

Konsten att avsluta

Leo älskar att spela datorspel. Han kan spela länge och uppnår nya nivåer. Då kommer pappa och vill att han ska sluta spela. Sluta spela när han precis nått en ny nivå! Han tycker att han borde få beröm, inte stänga av spelet. Nu är det dags att äta frukost tycker pappa.

Skärmtid för barn är ett hett ämne. Det kan väl inte vara bra att sitta vid datorn och spela bort tiden. Att bli helt uppslukad och inte kunna avsluta för att äta mat kan väl inte vara sunt? Tänker man ett steg till handlar det inte om att datorn fångar uppmärksamheten. Tror mer det handlar om att när man hittar något man gillar vill man inte sluta. När ett barn gillar det hen gör vill det fortsätta eftersom det gör att man mår bra. När man är barn är det också svårt att hantera ett avbrott.

Det här fenomenet är inte nytt och fanns innan datorns tid. Gunilla Bergström skrev om det i Raska på Alfons Åberg. Där ville han inte sluta leka och ville få leka klart. Precis som i den boken slutar det med att pappa gör likadant, Alfons pappa kan inte sluta läsa tidningen. Leos pappa fastnar med mobilen när de är hos farmor. När jag läste boken för min barngrupp kom jag att tänka på Alfons Åberg och vilka likheter de två böckerna har. Kan vara intressant att läsa båda och diskutera vilka likheter böckerna har. Vad tycker barnen om avbrott och hur ska man avsluta fast man inte vill?

Av barnen fick boken tummen upp. Den handlar ju om datorspel och jag gillar också att spela dataspel, sa en kille om boken. Så visst är det en bok där man kan känna igen sig, både som barn och vuxen.

Illustrationerna är tecknade, färgglada och är ett stöd när man läser. Tyvärr är det inget som fångar mig som läsare med bilderna. Vad det är kan jag inte riktigt sätta fingret på. Bilderna illustrerar texten och är detaljrika. Men ger inte mer. Tur att man är olika och mina elever gillade boken. Rekommenderar boken som en start på diskussion kring datorspel och annat som fångar barnen.

Boken ingår i serien Kodknäckarna – med lätt handling och korta meningar så barn som knäckt läskoden själva kan läsa.

Anna Andersson, förskollärare

CD-recension

Leo och datorspelet

F-klass

Christina Lindström och Kajsa Lind

Musikaliskt om förskolevärlden

Som förskollärare är det en hög igenkänningsfaktor på denna skiva, och när det visar sig att Kerstin Forslund även är förskollärare, kommer det inte som en överraskning.

Låten Kommer mamma snart? tycker jag mycket om då jag upplever att saknaden efter föräldrarna under dagen oftast är något de vuxna pratar bort. Men den här låten sätter ord på saknaden och de flesta av barnen reagerar och relaterar till sin egen mamma/pappa direkt.

Matematik är ett prioriterat mål på många förskolor, så Jag ställer bilar känns aktuell då både barn och vuxna kan räkna bilar tillsammans. Skivan känns som att den riktar sig till de yngre barnen och är en enkel och lätt musikalisk sammanfattning av en dag i förskolan.

Lovisa Ahl, förskollärare

Vad skulle betyda mest för att din arbetsmiljö ska bli bättre?