Bok som berör om svåra känslor

av Marie Eriksson
22 Okt 2018
Äntligen fick Jojo sin lillasyster.

Du ska få gröt och en lillasyster

Solja Krapu-Kallo och Anna Bengtsson

[Alfabeta]

1 – 3 år Jojo är ett barn i sina bästa år, ungefär tre skulle jag gissa. Vi får följa med i vardagen och uppleva det som sker runtomkring, men framför allt det som sker inne i Jojo. En dag när hen klättrar upp på sin stol säger pappa: ”Du ska få gröt och en lillasyster.” Jojo har fullt fokus på att hälla mjölk, ta kanel själv och att göra en flod med skeden. Lite senare säger mormor: ”Du ska få en cykel och en lillasyster.”

Så här långt känns det som en ganska vanlig bok om ett barns liv där Jojo trampar runt på cykeln i sina gummistövlar och räknar till tre hjul. Jag hinner tänka att berättelsen påminner om många andra jag läst. Men så får vi allt mer se och läsa om hur det känns inne i Jojo. ”Här ska du få en tiger”, säger farfar, ”och snart ska du få en lillasyster”, säger mamma. Nu börjar hon förstå att något är på väg att förändras.

Jojo gör plats i sitt rum för lillasyster att leka och i den lilla vagnen, så att lilla­syster kan sova. Men när lillasyster kommer är det inte alls så att Jojo får henne. Man måste vara försiktig med lillasyster, säger de vuxna. Och hon ligger i mammas och pappas famn eller sover i sin egen vagn.

I bilder och text får vi nu följa en ganska ensam, besviken och frustrerad Jojo. Vi dras in i känslorna och det är en bok som berör. Många barn har möjlighet att känna igen sig, och för vuxna väcker boken viktiga reflektioner kring hur vi uttrycker oss när vi pratar med barn om betydelsefulla saker, som att det ska komma ett syskon till familjen.

Det är en ganska lång berättelse, men det går att använda den en bit i taget och också prata om bilderna tillsammans med barnen.

Vad skulle betyda mest för att din arbetsmiljö ska bli bättre?