Bokrecension: Jättejättebråttom

Jättejättebråttom

Ebba Forslind

[Urax]

3-5 år Att försova sig och stressa iväg till förskolan är en situation de flesta känner igen. I bilderboken Jättejättebråttom är det just detta som händer ett barn och dess förälder. De vaknar och har ”jättejättebråttom”:

”I dag blir det frukost to go”, säger mamman.

”Vad betyder det?”, undrar barnet.

”Att vi äter så fort vi kan samtidigt som vi springer till bussen!”, ropar mamman.Naturligtvis missar de bussen och får ha springtävling i stället. När de kommer fram till förskolan är det bråkigt på gården. Barnet vill gå hem. En vikarie möter upp. Vikarien och mamman försöker så gott det går. Men de misslyckas. Som vuxen kan man känna igen sig i den tafatta hurtigheten.

Ebba Forslind står bakom både text och bild. Hon lyckas såväl i dialogen som i de realistiska men varma och inkännande bilderna, ge en träffsäker bild av hur en jäktad morgon kan vara, både för barn, föräldrar och förskolepersonal.

Jättejättebråttom är en bok att känna igen sig i, från gosedjurs-Pikachun till skildringen av en pressad vardag som ändå kan rymma närhet. När vi läser boken tillsammans i barngruppen finns tillfälle att diskutera egna morgnar som går snett, på avstånd från själva situationen. Just att allt går åt skogen samtidigt, blir en källa till munterhet. Läsningen av denna bok kan användas för att diskutera hur vi gör en jobbig morgon bättre ur barnets perspektiv men även för oss vuxna.

Till slut måste jag avslöja hur boken slutar: Efter att ha nekat barnet att följa med till jobbet och sagt ”Dessutom har jag det tråkigaste jobbet i hela världshistorien”, ringer mamman till sitt jobb och ljuger ihop en historia om kräksjuka. Så går hon och barnet hem i stället. Oj, vad litteratur kan röra upp känslor! Jag lutar mig tillbaka i soffan och lyssnar på barnens lösningar.

Hur stor är din barngrupp?