Läs senare

Budgeten går före hälsan

InsäntÖkningen av sjukskrivningar borde granskas och åt­gärdas. Vem kommer med en lösning undrar två av våra läsare.

06 nov 2017
Ökningen av sjukskrivningar borde granskas och åt­gärdas. Vem kommer med en lösning undrar två av våra läsare. Foto: Istock

Jag jobbar på en stor förskola i Gävle men är nu sjukskriven på grund av utbrändhet kopplad till arbetet. Jag önskar en bättre arbetsmiljö för alla som jobbar med utbildning.

Folkhälsosjukdomar uppstår när vi pressas att arbeta i stressiga miljöer och fler arbetsuppgifter ska in i ramen för vad arbetstagaren anses klara av. Det är oroväckande och förargande att man inte bryr sig om att hitta en lösning. Att människor blir lämnade mellan myndigheter och kastas fram och tillbaka mellan beslut och uppmaningar. Om beslutsfattare stannar upp och får se den verklighet som deras beslut skapar så hoppas jag att de skulle ta andra beslut.

Som arbetsgivare har man ett ansvar att förebygga ohälsa på arbetsplatsen. Men ändå kan det tas beslut till de anställdas nackdel när arbetsgivare känner sig tvungna att spara in för att hålla sig inom budgeten. Till exempel genom att lägga fler arbetsuppgifter på de anställda, dra ner på personal trots att personalen redan går på knäna och att inte ta in vikarier vid sjukdom.

Regering och beslutsfattare borde vara mer generösa i detta avseende för att förebygga och minska ohälsan och följa upp att arbetet med bra hälsa på arbetsplatsen verkligen fungerar. Sjukskrivna måste få en chans till rehabilitering innan de tvingas tillbaka i arbete. Samhället kan spara in åtskilliga miljoner på det. Alla har rätt till att känna av att de klarar av och räcker till i sitt arbete. Anställda ska inte behöva strida för sin rätt till bra hälsa på arbetsplatsen.

Fråga

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin