”Dagis” i syfte att nedvärdera

20 feb 2018

Hur kommer det sig att det finns människor som använder sig av ordet ”dagis” i olika sammanhang för att nedvärd­era eller mena att situationer/händelser är mindre önskvärda än andra? Jag anser att de som använder sig av ordet ”dagisnivå” och menar det i syfte att förklara en situation som icke önskvärd inte alls har förstått vad dagis är.

Det är att nedvärdera oss, barn och personal, som befinner sig där. Det finns också de som använder sig av ord som till exempel ”sandlådenivå” vilket också syftar på barn och deras förmåga att lösa en konflikt. Eller vuxna människor (personal?) som sitter i sandlådan och ”leker”.

Tänk om dessa människor som uttrycker sig så lågt visste om hur mycket utveckling och lärande det ligger bakom en aktivitet i sandlådan. Tänk om de visste vilken fantastisk förmåga barn har att lösa olika situationer på ”dagis” tillsammans med andra barn och tillsammans med dess personal. Då skulle ordet/orden få en helt annan innebörd.

Dessutom vill jag också belysa att det inte finns något som heter dagis längre – det heter förskola.

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?