Läs senare

Dags att fira lite extra

04 Dec 2011

När jag skriver detta är det filosofins dag. Jag firar genom att tänka på mina filosofilektioner på gymnasiet och minns en liten teckning som föreställde den grekiska filosofen Herakleitos som sa ”panta rei”. Det betyder ”allt flyter”. Lärobokens författare och illustratör var förmodligen utrustade med humor för i pratbubblan till teckningen stod ”Panta rei, hej hej”. Och den lilla tecknade Herakleitos vinkade till oss elever från boksidan.

Fast nu när jag läser på lite mer så visar det sig att de lärde tvistar om ifall det verkligen var Herakleitos som sa allt flyter. Det är också osäkert om han myntade uttrycket ”Man kan inte två gånger kliva ner i samma flod”, eller inte.

Varför berättar jag om det här? Jo, jag skulle komma till att det finns så mycket att fira. Till exempel filosofins dag. Eller kanelbullens. Eller världsdagen för social rättvisa.

Om ni inte redan visste det så fullkomligt kryllar det av mer eller mindre kända temadagar och högtider – jag fick tips om en sajt som heter temadagar.se där det går att hitta något för varje dag i kalendern. Vissa av dem får man ta med en nypa salt förstås, men själva tanken att fira mera är bra, tycker jag.

Dessutom är det förenligt med förskolans uppdrag. Att uppmärksamma många högtider i förskolan – inte bara de kristna – är viktigt. Alla kulturer och religioner ska synas så att alla barn känner sig delaktiga och utvecklar respekt för andra.

I det här numret uppmanar vi er i förskolans värld att fira mer – inte bara de ”gamla vanliga” som jul, påsk, valborg… Både för att det är kul och för att leva upp till läroplanen och skollagen.

På sidan 20–21 hittar du ett årshjul med en mängd högtidstips. Vi har också besökt förskolan Draken i Malmö och visar bilder från deras fest vid muslimska Bayram/Eid-al-Adha.

Som jag tidigare har berättat i den här spalten brukar jag sjunga när jag cyklar till jobbet. Det är olika låtar som dyker upp – ni känner säkert igen det där att en viss sång kravlar sig fram ur skrymslena i hjärnan och ”sätter sig i huvudet” utan att man riktigt förstår varför. Imorse var det ”Minns i november den ljuva september…” som poppade fram.

Trots att hösten har känts ovanligt varm och solig måste jag erkänna att jag är lite trött så här års. Mörkret faller så tidigt och förkylningarna duggar tätt i bekantskapskretsen. Kanske var det därför den där låten gjorde sig påmind. Så här slutar den sista, vemodiga, versen:

Grå är november
och kall blir december.
Men ljuv var september,
då råg sågs bölja
Spar dina tårar,
vi vet ju att vårar
skall följa.

Så är det – vi vet att vårar ska följa. Och att fler nummer av tidningen Förskolan ska följa, med nya spännande teman. Men först lite välförtjänt vila över helgerna.

Tänd ett stearinljus och kryp upp i soffan med en bok. Eller gå ut en sväng med dina vänner. Eller kör ett tufft spinning-pass. Eller vad det nu är som just du behöver göra för att komma i balans. God jul och gott nytt år – Förskolan är tillbaka i januari.

Fråga

1 juli träder förskolans reviderade läroplan i kraft – har du hunnit sätta dig in i förändringarna?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin