Läs senare

De blev ett par – i hemlighet

Foto: Shutterstock

Fråga: Hej! Två personer i vårt arbetslag har flyttat ihop. De hade plötsligt samma adress. Vi andra hade kanske märkt att de drogs till varandra, men absolut inte förstått att de var ett par. Det var inget de hade berättat för oss. Det känns inte bra att de undanhöll detta eftersom dynamiken i arbetslaget påverkas av en parrelation. Hur ska vi hantera det?

/Carin

Svar: Vid en sådan här situation finns inget rätt eller fel, bara en massa känslor som behöver lyftas upp, ventileras och hanteras. Generellt är det komplicerat när två i ett arbetslag är kära i varandra. Under ytan finns en fråga om bristande tillit som måste tas upp, annars kommer det att bli spänningar i arbetsgruppen som kan yttra sig på massor av olika sätt. Framför allt går inte energin i gruppen åt till att utföra det tänkta arbetet.

Kärleksparet kanske kände att deras relation var för ny och för skör för att bjuda in andra och berätta om den. Kanske var de rädda för att skapa avundsjuka, svartsjuka eller missnöje? Om alla känslor som de inblandade känner kan uttryckas och bemötas så kan arbetslaget antagligen gå vidare.

Finns det möjlighet så kanske det är allra bäst om en av de två kan tänka sig
att flytta till en annan avdelning. Chefen behöver ställa sig frågan om arbetsuppgiften blir lidande och, om så är fallet, ta ställning till vilka åtgärder som behöver göras.

Fråga

1 juli träder förskolans reviderade läroplan i kraft – har du hunnit sätta dig in i förändringarna?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin