De fick Ulla-Britta Bruuns stipendium 2014

Förskollärarna Annika Andréasson och Birgit Allard får årets Ulla-Britta Bruunstipendium för sitt arbete i en förskoleklass. Prissumman på 30 000 kronor delades på Skolforum på måndagen.

27 okt 2014

Foto: Anders G Warne

Annika Andréasson och Birgit Allard, förskollärare fick stipendiet för sitt arbete med sexåringars lustfyllda lärande i en förskoleklass i Göteborg. Stipendiet delades ut av Lärarförbundets andra vice ordförande Inger Maurin.

I motiveringen står bland annat att: ”Sexåringarna i förskollärarnas Annika Andréasson och Birgit Allards grupper har kul. De söker efter kunskaper på egen hand. De lär sig något en dag och nästa dag håller de kurs för sina kamrater. I en miljö om är tuff på många sätt, i ett förortsområde i Göteborg, lyckas Annika Andréasson och Birgit Allard med sitt arbetssätt skapa en välordnad, rolig lek- och lärmiljö. Barnens egna intressen och erfarenheter ligger till grund för läs- och skrivlärandet.”

– Vi vill att inlärningen ska ske i ett naturligt sammanhang, utifrån vad varje barn är intresserat av. Då gäller det att se tillfällena och spinna vidare på det. Sen dokumenterar vi noga så vi kan följa upp vad varje barn fått med sig, säger Birgit Allard.

Barnen får ta med saker att berätta om på samlingen och sedan hålla kurs för de andra, om de är intresserade. De har haft kurser i att göra Lisebergsarmband, parkour, knyta skorna och en mängd andra saker.

– Efteråt får de berätta hur kursen blev och vad de lärde sig. Då är vi med och ställer frågor så de får prata om sin inlärning. Talet går ju hand i hand med skriftspråkandet, säger Annika Andréasson.

Annika Andréasson och Birgit Allard utgår från aktuell forskning, är väl insatta i sexåringars behov och förmågor och lägger stor vikt vid att arbeta med barns språk och kommunikation. Birgitta Allard har gått i pension men arbetar fortfarande på lärarutbildningen. Genom stipendiet vill de få möjlighet att sprida sitt arbetssätt vidare till andra förskollärare och grundskollärare.

Fakta: Ulla-Britta Bruunstipendium

Ulla-Britta Bruuns stipendium delas ut av Ulla-Britta Bruuns minnesfond. Tidningen Förskolan och Lärarförbundet är ansvariga för administrationen av priset. Ulla-Britta Bruun (1924-1985) var pedagogkonsult och redaktör i Tidningen Förskolan på 60-talet.

1 juli träder förskolans reviderade läroplan i kraft – har du hunnit sätta dig in i förändringarna?