December-quiz

TävlingDags för årets jultävling! Som sig bör har vi samlat ihop rena tomtesäcken med roliga priser. För att vara med och tävla om dem behöver du skicka ditt svar senast den 5 januari 2020 till: tavling.forskolan@lararnas­tidning.se eller Tidningen Förskolan, Box 27038, 102 51 Stockholm. God jul!

25 nov 2019
December-quiz
Foto: PIxabay

1 22 december infaller vintersolståndet i år. Vad betyder det?

1. Dag och natt är lika långa
X. Det är årets kortaste dag
2. Vi ska ställa om klockorna till vintertid

2 Alfred Nobel tog patent på 355 uppfinningar varav dynamiten är den mest kända. Att vi firar Nobeldagen 10 december är väl bekant för de flesta. Men varför firar vi just den dagen?

1. Hans födelsedag
X. Dynamitexperimentet lyckades
2. Hans dödsdag i Italien 1896

3 Årets julfilm för många barnfamiljer blir nog den efter­längtade Frost 2 som har premiär under julhelgen. Återigen får vi träffa de två prinsessorna Anna och ja, vad heter hennes syster med de iskalla superkrafterna?

1. Jennifer
X. Elsa
2. Gerda

4 På Slottstorget placeras traditionsenligt sedan 1966 en gigantisk halmbock första advent. För att den inte ska eldas upp övervakas den dygnet runt av en webbkamera. I vilken stad finns bocken?

1. Umeå
X. Falun
2. Gävle

5 Anna-dagen, 9 december, var i allmogesamhället en viktig hållpunkt i julförberedelserna. Förutom att julölet skulle avsmakas är Anna-dagen förknippad med en annan jultradition – vilken?

1. Lutfisken blötläggs
X. Julfriden rings in
2. Julhalmen tas in

6 Innan dagens kalender togs i bruk använde vi den gammel­nordiska kalendern. Där hade månaderna namn som hömånad och slaktmånad. Vad hette december i denna kalender?

1. Torsmånad
X. Julmånad
2. Göjemånad

Vi lottar ut pekböckerna Min första bok om vilda djur och Min första bok om tama djur av Fia Eliasson (Ordalaget), tre ex av barn-cd:n Emma & KJ – In the House (Brus & Knaster), tre ex av barnboken Bobo och bebisraketen av Ulrika Hjorth (Idus), boken Börja skolan med Alfons Åberg (Rabén & Sjöberg), faktaböckerna Från grodyngel till groda och Från larv till fjäril (Ordalaget) samt boken Fantastiska fakta om djurungar av Maja Säfström (Natur & Kultur). Ange gärna vad du helst önskar vinna.

Om du får önska dig vad du vill inför det nya förskoleåret 2020 – vad väljer du då?