Läs senare

Det är inget snack om saken

av Helena Ingvarsdotter
13 feb 2017
13 feb 2017
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör

Jag är en stark anhängare av nyanserade diskussioner, vill alltid vända och vrida på ett resonemang – sällan är någonting antingen svart eller vitt. Men jag måste säga att när det gäller frågan om att anställda får betala för de pedagogiska måltiderna har jag väldigt svårt att hitta argument för ”å ena sidan, å andra sidan”. Det borde vara gratis. Punkt.

Men det är det inte, och det är skandal tycker jag. En pedagogisk måltid i en barngrupp går inte på något sätt att beskriva som en rofylld lunchpaus. Det är jobb, helt enkelt. Vi skriver om de pedagog­iska måltiderna i det här numret, utifrån en undersökning vi har gjort tillsammans med Lärarnas tidning. Vi har fått svar från drygt 14 000 förskollärare om de måste betala för maten och hur mycket. Missa inte den artikeln här.

I samma undersökning frågade vi också hur det står till med möjligheten att ta ut rast under arbetsdagen i förskolan. Resultatet visar att var femte förskollärare inte får ut sina 30 minuter varje dag.

Det finns inget ”å ena sidan, å andra sidan” i den frågan heller, inget tolkningsutrymme – det finns en lag.

Resultatet från vår enkät är oroande och jag vill skicka ett tydligt artikulerat SKÄRPNING till alla arbetsgivare där ute. Det spelar ingen roll hur mycket man gillar sitt jobb och barnen som finns i verksamheten, man måste få pausa. Det är dags att ta stress och ohälsa på allvar och en del i det är att skapa förutsättningar för medarbetarna att ta ut sin lagstadgade rast.

Apropå stress och ohälsa har vi i det här numret intervjuat Anders Hansen, överläkare i psykiatri, som talar sig varm för att vi ska röra på oss. Inte för att gå ner i vikt, bygga muskler eller kapa vårt personbästa. Utan för att vår hjärna mår bra av det och för att det hjälper hjärnan att förebygga stress.

Här är det förstås på sin plats att hissa en varningsflagg för den paradox som ligger i att förebygga stress genom att pressa in träning i ett redan full­späckat schema. Anders Hansen är med­veten om dilemmat men säger ändå så här:

”Jag vill inte lägga sten till börda hos den som redan är stressad. Men med tanke på hur effektivt träning gör oss resistenta mot stress, är det verkligen värt att försöka röra på sig så att man får upp pulsen några gånger i veckan.”

Läs mer här under vinjetten Supporten. Kanske dags att förnya träningsnyårslöftena, för hjärnans skull?

Fråga

1 juli träder förskolans reviderade läroplan i kraft – har du hunnit sätta dig in i förändringarna?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin