Det handlar om makt

Dom som bestämmer

Lisen Adbåge

[Bonnier Carlsen]

3 – 5 år Boken Dom som bestämmer av Lisen Adbåge handlar om makt. Inte makt i styrelser eller politiska församlingar, utan makt över leken bland barnen ute på gård­en. ”Vi som inte får vara med” blir bortkörda från vattenpölen, från gungorna och klätterställningen. Deras koja förstörs. När de spelar fotboll tar ”dom som bestämmer” bollen. Trots konflikterna skildras leken som rolig, lockande och spännande i både texten och illustrationerna. I läsningen identifierar sig alla med de som vill leka, men blir avbrutna och tilltryckta.

I barngruppen har vi läst boken att antal gånger. Man märker på de käppraka ryggarna, de hopskrynklade pannorna och den totala tystnaden mellan protesterna och kommentarerna, att detta är på riktigt och att detta är viktigt.

I Dom som bestämmer delas man inte in i goda och onda eller dumma och snälla. Barnen på gården delar i stället upp sig som ”dom som bestämmer” och ”vi som inte får vara med”. Att resonera kring vem som bestämmer och hur man tar makten kan vara ett framåtsyft­ande sätt att prata om leken och förhållanden barn emellan. Vem som bestämmer handlar inte om vem eller hurdan du är, utan om hur du gör. Använder man sig av lite mod och samarbetar, kan man ändra på vem som bestämmer.

När de som bestämmer tagit fotbollen och ska spela, upp­täcker de att det är svårt att spela så få. De behöver dem som de jagat bort. Då tas makten ifrån dem. För de bortkörda vägrar vara med och spela och konstaterar: ”Och plötsligt var det vi som bestämde”.

1 juli träder förskolans reviderade läroplan i kraft – har du hunnit sätta dig in i förändringarna?