”Det här var utmaningen jag sökte”

MötetTack vare förskolläraren Christin Johansson från Vimmerby kunde familjedaghemmet i det lilla samhället Ingatorp registreras som förskola.

av Erik Ignerus
30 Apr 2018

Kan man säga att du räddade förskolan i Ingatorp?

– Jag vet inte om jag ska ta på mig den äran. Men det hade länge varit ett familjedaghem just på grund av att det var så svårt att rekrytera förskollärare dit. Ingatorp är ett ytterområde till Eksjö kommun, när jag sökte jobb fick jag frågan om jag kunde tänka mig att arbeta där. Jag nappade direkt trots att det var 30 minuters enkel resa dit för mig.

Vad fick dig att tacka ja?

– Förskolechefen var tydlig med att man ville göra familjedaghemmet till förskola igen och att jag skulle få jobba både som förskollärare och arbetsledare. På min tidigare arbetsplats hade jag efterfrågat mer ansvar. Jag kände att jag ville fortsätta utvecklas. Det här var utmaningen jag sökte och därför kändes det givet att ta jobbet. Jag åkte inte ens och hälsade på innan jag tackade ja över telefon.

Christin tillsammans med kollegorna på Getingen.

Vad tänker du om att det tidigare hade varit så svårt att rekrytera någon dit?

– Jag tror många låser sig vid att det är ett ytterområde. De vill kanske bara ha fem minuter till jobbet. Jag kände också så förut. Men nu tycker jag att det är skönt med avståndet. Jag tar inte med mig jobbet hem på samma sätt längre. Sedan fanns det säkert en oro i att börja jobba som ensam förskollärare också, men för mig var det mer en sporrande utmaning.

Hur var det att komma in och starta upp en förskola på nytt?

– Det var lite svårt i början eftersom det fanns en befintlig verksamhet som skulle förändras så pass mycket. Det är mycket att tänka på när man ska ställa om till förskola. Familjedaghem är ju en annan sak, det är mer omsorg.

CHRISTIN JOHANSSON

Ålder: 41 år

Bor: Villa i Vimmerby.

Utbildning: Förskollärar­utbildning på Högskolan i Kalmar, numera Linné­universitetet.

Arbetsplats: Getingens förskola i Ingatorp.

Inkomst: 30 700 kronor.

Var du inte rädd att trampa någon på tårna?

– Jo, det är klart. Det blir ju lätt så när man som förskollärare kommer in och pratar om riktlinjer och läroplanen. Det kan nog uppfattas som att man styr och ställer. Jag försökte att inte dundra på för fullt direkt utan tog små steg och genomförde succesivt förändringar. Samtidigt kände jag ju dessutom att jag hade förtroende från chefen och att vi var tvungna att ändra på saker.

Och nu, ett knappt år senare, är ni flera förskollärare?

– Ja, vi är tre förskollärare, plus en som håller på att utbilda sig. Tillsammans med barnskötare är vi sex stycken på två avdelningar och har 33 barn i huset.

Vad jobbar ni med just nu?

– Läslyftet. Just med böckerna har det verkligen blivit en stor förändring sedan vi blev förskola. När jag kom stod alla böcker högt upp på en hylla i en back. Det gick inte att se vad som var i. Jag ville direkt ha ner dem. Så nu har vi som ett eget bibliotek i vår läshörna, det har blivit jättefint.

Är du nöjd med er gård?