Läs senare

Det var en gång …

av Helena Ingvarsdotter
09 okt 2017
09 okt 2017
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör

Samma år som första världskriget tog slut bjöd en kvinna vid namn Anna Warburg hem systrarna Maria och Ellen Moberg till sin våning på en av Stockholms finare adresser och där startade de Svenska Fröbelförbundet. Året var 1918 och de tre kvinnorna arbetade med barnträdgårdar utifrån den tyske pedagogen Friedrich Fröbels idéer. Systrarna Moberg hade några år tidigare dragit igång en utbildning för barnträdgårdsledarinnor i Norrköping.

De bestämde sig för att bilda ett fackförbund och att ge ut en tidskrift. Där började vår historia, för det som de startade då är i dag Förskolan. Det betyder att den tidning som du just nu läser firar hundra år nästa år, och det är faktiskt helt enastående!

De hundra åren har inneburit en fantastisk utveckling av förskolan och förskolläraryrket. Det kan vara nyttigt att titta bakåt ibland för att peppa sig själv, för att få syn på att det lönar sig att kämpa för förbättringar. Särskilt när det är tungt i vardagen, när barngrupperna växer och förskollärarbristen tilltar. När stressen och sjukskrivningarna ökar. När politikerna och tjänstemännen inte verkar lyssna och när det känns som om det snarare går bakåt än framåt. Då kan det vara trösterikt och inspirerande att blicka tillbaka och få syn på att förändring faktiskt sker – hela tiden. Inte av sig självt förstås, det kräver fackligt slit och ihärdigt lobbyarbete. Det kräver att alla som jobbar i verksamheten dels pekar på bristerna men också sprider de goda exemplen, som visar vägen fram.

Så många olika utvecklingsspår är igång just nu. Lönerna blir bättre, inte automatiskt för var och en men i snitt vilket på sikt kommer att påverka nivåerna för alla. Den pedagogiska utvecklingstiden diskuteras, och i några kommuner skrivs lokala avtal mellan Lärarförbundet och arbetsgivare om garanterade timmar. Förhoppningsvis gör fler och fler så. Dessutom pågår arbetet med att göra uppdraget tydligt i och med att läroplanen ska göras om och undervisning, omsorg, lek och lärande ska definieras. Inget av det här är enkelt, inget kommer att lösas i ett trollslag från en dag till en annan. Men det kommer att gå framåt, det lär oss historien.

När det gäller Förskolans hundraårsfirande planerar vi på redaktionen förstås att uppmärksamma jubiléet i tidningens spalter nästa år. Har du själv något minne förknippat med tidningen Förskolan som du vill berätta om? Tveka inte att höra av dig till oss. Mejla till forskolan@lararforbundet.se så blir vi glada!

Fråga

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin