Läs senare

”Det var med glimten i ögat”

Tidningen Förskolan 100 år 90-talskris, Förskolan i färg och naken­chock. Vi har pratat med en av Förskolans tidigare chefredaktörer, Leif Mathiasson.

av Erik Ignerus
22 okt 2018
22 okt 2018
Leif Mathiasson, tidigare chefredaktör för Förskolan.

Hur hamnade du på Förskolan?

– Jag anställdes som chefredaktör och jobbade som det mellan 1990 och 1994. Jag hade jobbat mycket med kulturjourna­listik innan så för mig personligen var det väldigt spännande att kliva in i en så nischad tidskrift och sätta sig in i förskollärar­yrket och dess olika frågor.

Kommer du ihåg vad ni skrev om?

– Redan då drev man frågan om läroplan och att göra förskolan till en del av utbildningsväsendet. Jag minns även att man började diskutera sexåringarnas roll, det var ekonomisk kris och det kom förslag om flexibel skolstart.

Utvik i Förskolan
nr 3/1992.

I samband med 100-årsjubileet har vi gått igenom en hel del tidningar. Från din tid var det omöjligt att inte stanna till vid en bild på en ”utvikningspojke”, minns du den?

– Haha, ja faktiskt! Det var runt den där diskussionen som ju fortfarande är aktuell, om behovet av fler män i förskolan. Jag minns inte hur idén kom upp, men vi ville provocera i en an­-
gelägen fråga. Det gjordes med glimten i ögat, för att väcka lite uppmärksamhet.

Har du något annat starkt minne från tiden du jobbade på Förskolan?

– Något jag kommer ihåg väl är när Lärarförbundet bildades 1991. Det var stora strider kring tidningen, som innan dess givits ut av Sveriges förskollärares riksförening. En falang ville att den skulle följa med över i en annan nybildad organ­isation. Men till slut hamnade vi, vilket jag tycker var det enda rätta, hos Lärarförbundet. En annan sak var att vi övergick till att trycka i färg, det var en stor utmaning för redaktionen när vi började jobba med ett magasin på ett annat sätt.

 

Fråga

Välkommen tillbaks till jobbet! Vad ska du prioritera i höst?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin