Läs senare

En argsint bok

av Marie Eriksson
10 okt 2017
10 okt 2017

Bebbe är arg!

Mervi Lindman

[Bonnier Carlsen]

1-3 år På bokens första uppslag får vi möta Bebbe och hens lilla mjukiskanin. Texten berättar att Bebbe är sur för att ingen vill vara med och spela boll, vilket också bilden berättar med största tydlighet. Vi vänder blad och illustrationerna förstärkta av några få ord förmedlar att Bebbe är riktigt arg.

Han grimaserar, sparkar bollen så att tornet går sönder och hoppar hårt på gosekudden. Han är faktiskt jättearg, så arg så att han vrålar som ett lejon och som en krokodil. I illustration­erna förvandlas Bebbe till de olika djuren och det fladdrar ordentligt i mjukiskaninens öron när Bebbe vrålar högt. Det är jobbigt att vara arg.

Och till slut vill Bebbe bara vara en liten, liten kanin som kryper upp i famnen. Då känns det bra igen. Tack vare de livfulla och konkreta illustrationerna kan boken bli en del i att ge barnen verktyg när de ska sätta ord på sina känslor i olika situationer. Hur känns det att vara arg som ett lejon?

Det här är en liten bok om stora känslor med hög igenkänningsfaktor. Den kan läsas helt genom bilderna vilket gör det till en perfekt bok i de yngsta barnens bokhylla. En bok att läsa och prata om tillsammans, men också en bok att bläddra i om och om igen.

Fråga

Vilken inskolningsmetod använder ni i er förskola?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin