Läs senare

En bild berättar inte allt

30 apr 2018
Att ifrågasätta bilder är viktigt. Fotomontage: Istock

Min hemliga farbror

Kenneth Andersson

[Alfabeta]

3 – 5 år En bilderbok om källkritik? Det låter torrt – men Min hemliga farbror av Kenneth Andersson är bara kul. Säger man avslöja fejk, vet väldigt många barn vad som menas.

Att tolka, ifrågasätta och samtala om texter och bilder är förstås förmågor man lättast utvecklar med exempel från verkligheten som behöver ifrågasättas. Men man kan också läsa om det. Och kanske inspireras till att vara den som själv skojar och luras lite med bilder för att förstå hur man själv kan bli förledd?

Malte är historiens huvudperson. Han tar hela tiden bilder med sin mobiltelefon. I Min hemliga farbror ska han åka till sin farbror Luigi i Italien.

Hans föräldrar är lite oroliga när de släpper iväg honom. Malte lovar att höra av sig varje dag. Med mobilkamerans hjälp dokumenterar han det mesta, men väljer mycket noga hur han riktar kameran och vad han skriver till dem där hemma.

Vad föräldrarna inte vet är att Luigi har en enmanscirkus som Malte får öva och uppträda med. Det får de inte heller se på fotografierna som Malte skickar hem.

Bokens färgglada bilder förstärker den humoristiska tonen i berättelsen. På ena uppslaget ser vi foto och sms som Malte skickar hem, exempelvis ”Hallå nu har vi grillkväll. Farbror Luigi är försiktig med elden!!! God natt!!” och en bild på korv som grillas. På nästa uppslag ser vi det föräldrarna inte fick se – Luigi agerar eldslukare, medan brorsonen grillar i lågorna.  Så får vi följa Maltes meddelanden om sin resa, och samtidigt se äventyren han skonar föräldrarna från: lindans, diskjonglering, knivkastning …

En rolig bok att skratta till, samtidigt som vi lär att vi inte alltid får se hela bilden av verkligheten.

 

Fråga

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin