Läs senare

En dag av väntan

av Marie Eriksson
08 aug 2017
08 aug 2017

Vina Vinas födelsedag

Jujja Wieslander, Lotta Geffenblad

[Rabén & Sjögren]

0-3 år Jag blev varm i hjärtat när jag såg att det kommit ännu en bok om Vina Vina. Den här gången får vi vara med Vina Vina en alldeles särskild dag. Han ligger i sängen, i sin husvagn mitt ute i skogen, och lyssnar om någon ska komma och sjunga. Men det är alldeles tyst och gosedjuret Varg vet inte hur man gör på födelsedagar. Tänk om ingen kommer? Det blir en dag av väntan för Vina Vina.

Det är något med bildspråk­et i den här boken som verkligen tilltalar mig och som fängslar barnen. Även om texten berättar en del så är det bilderna som bjuder in oss i känslostämningen och en upplevelse av hur det kan vara en sådan här dag.

Till slut kommer det faktiskt någon. Susande över vattnet i världens fart kommer kusin Kvist Oglia. Hon kommer precis som hon är med sina åtta båtmotorer, med åtta snören och sin personliga stil. Båten heter Våga. Presenten hon har med visar sig vara en ficklampa, som kan lysa i tre olika färger. Med hjälp av den kan Varg både bli vit och grön och Oglia kan bli alldeles röd.

Fråga

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin