Läs senare

En plötslig insikt är aldrig fel

06 nov 2015


Jag är väldigt förtjust i aha-upplevelser. Det är en sådan härlig känsla när poletten trillar ner, när den där nya, plötsliga insikten infinner sig. Upptäckterna kan, åtminstone i mitt fall, vara väldigt banala.

Som när det gick upp för mig att Björn Skifs slagdänga Michelangelo egentligen är helt missvisande. Har du tänkt på det? Jag menar, den handlar om konstverket Mona Lisa, världens förmodligen mest världsberömda porträtt, målat av – ja, just det: Leonardo da Vinci. En helt annan italiensk konstnär. (Inte för att Michelangelos takmålning av Sixtinska kapellet går av för hackor.) Och det låter inte alls lika snärtigt med strofen ”mästaren nånstans ifrån, var snäll och svara i telefon – Leonardoho, men så svara då”. Vem vet ifall låten ens hade kommit med i melodifestivalen med en sådan refräng? Men ändå.

Det kan hända att du själv får en sådan där upplyftande insikt, en aha-upplevelse, av detta nummers tema. Åtminstone brukar förskollärare ofta få det när de tar del av vad forskaren Sara Hvit Lindstrand kommit fram till i sina studier om språk. Hon har bland annat tittat närmare på hur barn berättar saker med kroppen eller via material de leker med. Att bygga med klossar kan vara att syssla med teknik, men det kan också vara ett sätt att förmedla en historia. Mer om detta i vårt tema om det (o)synliga språket. Följ med bland konst, kartor och teckenspråk och inspireras av spännande kunskaper om symboler.

Vi bjuder också på en mängd andra intressanta artiklar. Bland annat om ny forskning rörande hur förskollärare förhåller sig till begreppet fostran. Läs också om mardrömmen som blev sann för personalen på förskolan Ädelstenen – hela deras fina förskola brann ner.

Dessutom får du den tredje och sista delen i vår serie om arbetsmiljö, den här gången sätter vi kroppen i fokus. Gå gärna in och läs de övriga två delarna om du har missat dem – vi har skrivit om buller och om sjukskrivningar på grund av stress och utmattning också. En verklighet som sorgligt nog är vardag för många anställda i förskolan.

I en stressig jobbvardag kan det vara svårt att hinna med någon fikapaus. Det var i alla fall reaktionen från många av er när vi skickade ut en fråga härförleden på vår Facebooksida. Men det var också en hel del som svarade att fikat är heligt, och att de har hittat sätt att få till de där viktiga pauserna. För viktiga är de – läs mer om varför under vinjetten Vuxenvardag.

 

PS: Vad vill du läsa mer om i tidningen Förskolan? Kanske gör ni något extra kul på din förskola eller i din förkoleklass som vi borde skriva om? Tveka inte att kontakta oss med tips och önskemål – forskolan@lararforbundet.se är adressen.

Fråga

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin