Läs senare

En titt i backspegeln

11 jan 2015


Januari har fått sitt namn efter Janus, en gud i den romerska mytologin. Han har två ansikten, ett som blickar in i framtiden och ett som ser tillbaka på det förflutna. Så vad kan passa bättre än att börja detta nya år med att fundera lite över vad som hände 2014? Jag minns till exempel att sommaren var underbart solig och varm och att hösten fick en sorglig kant på grund av främlingsfientlighetens frammarch.

Om jag vrider lite på backspegeln ser jag också en mängd intressanta artiklar från tidningen Förskolans nittiosjätte årgång (jo, det är faktiskt sant, tidningen grundades 1918). Vi har till exempel rapporterat om de första förstelärarna. Hudiksvall och Kalmar var tidigt ute med karriärtjänster för förskollärare, förhoppningsvis är många fler på gång.

Som vanligt har vi gjort djupdykningar i viktiga och roliga ämnen via våra teman.Vi hälsade till exempel på i Stenkolets förskola i Stockholm som visade upp sitt lekfulla arbetssätt. Förskolläraren Birgitta Söderström berättade: ”Våra barn leker hela tiden, vad vi än gör. Skapande, utforskande och samlingar mynnar för det mesta ut i en lek efter ett tag. De leker i hallen, när de sköljer tallrikarna och vid matbordet.”

Och vi har besökt Tomtebogårds förskola i Umeå som arbetar med mångfald via Barbafamiljen. I den familjen är ju alla olika. Och alla är de väldigt bra på varsin sak – och var och en behövs både var för sig och tillsammans.

Ytterligare ett tema handlade om konflikter. Där intervjuade vi Ylva Elvin Nowak, doktor i psykologi. Hon drar öronen åt sig när någon påstår att deras arbetsplats saknar konflikter. För de finns överallt och att tycka olika är inte farligt. Men vissa konflikter blir infekterade. ”Det händer när vi inte skiljer på tankar och känslor. Och ju mer känslomässiga vi blir, desto mer tenderar vi att göra egna föreställningar om någon annans intentioner.”

Ett par utblickar i världen har vi också bjudit på. Vi kikade innanför väggarna på en förskola i New York där barnen lär sig spanska eller mandarin vid sidan av engelska, allt för att lyckas i en global framtid som världsmedborgare. Och i stark kontrast till ”lyxförskolan” på Manhattan besökte vi ett flyktingläger i Jordanien med en förskola för barn som flytt från Syrien. Där handlar det om att ta hand om traumatiserade barn och att genom lek lära barnen att klara sig i lägret, till exempel att akta sig för livsfarliga elkablar och att klara sin hygien i smutsen och dammet.

Om jag nu liksom den romerska guden Janus också blickar framåt ser jag framför mig ett 2015 där vi fortsätter att göra en tidning som är angelägen, trovärdig, rolig, inspirerande och nyttig. För att vi ska lyckas krävs din hjälp. Hör av dig och tipsa oss om vad du vill läsa. Men först bjuder vi dig nummer ett där temat utspelar sig i rymden. Trevlig läsning!

PS: I backspegeln ser jag också att vi under 2014 passerade 6000 gillare på vår Facebooksida. Om du inte redan är med, kika in!

Fråga

Välkommen tillbaks till jobbet! Vad ska du prioritera i höst?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin