Läs senare

En vacker dag

av Helena Ingvarsdotter
06 nov 2017
06 nov 2017
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör

Solen sken och det var en överdådigt vacker septemberlördag i Göteborg. Men något var väldigt fel. Poliser och avspärrningar syntes överallt. Nazister hade fått tillstånd att tåga på gatorna.

Något var också väldigt rätt – tusentals människor strömmade mot Heden, till en manifestation för att värna vårt öppna, demokratiska samhälle. Ett samhälle där alla är välkomna, oavsett ursprung, ålder, hudfärg, sexualitet, funktionsnedsättning, kön eller religion.

Jag och ett par arbetskamrater promenerade genom staden på väg till Bokmässan, vi skulle dit för att jobba på Pedagogikscenen i Lärarförbundets monter.

Vi var oroliga. Är det här den morgonen som vi kommer att tänka tillbaka på som timmarna innan något fruktansvärt hände?

Framför mässan drabbades jag av en overklighetskänsla. Här är jag, på väg in i lokalen där det fria ordet och demokratin står i centrum. Och alldeles intill står kravallstaketen prydligt uppradade för att ett gäng människor som inte tror på de idéerna, ska få tåga fram. Hur kan det få vara så här? Tårarna kom.

Tack och lov mötte jag förskolläraren och utbildaren Martina Lundström därinne. Jag skulle intervjua henne på scenen om barnsyn och kvalitetsarbete i förskolan. Och hon gav mig hopp. Hon påminde mig om att förskolan kan bidra till att rusta människor till goda samhällsmedborgare, som klarar att upprätthålla demokratin.

Något som behövs mer än någonsin. Flera av mässans semin­arier handlade om källkritik och fejknyheter. Informationsflödet i dag är näst intill oöverblickbart och de så kallade filterbubblorna och algoritmerna, som styr vilka sökträffar vi får när vi söker på internet, gör att vi alla till slut bara läser och hör om sådant som bekräftar det vi redan tror oss veta – vår världsbild cementeras.

Därför är det extra viktigt att förskolan (och fritidshemmet och skolan) erbjuder vaccinering mot den typen av enfald. Vårt samhälle behöver människor som inte blint följer en ledare, utan som ifrågasätter. Och det finns goda möjligheter att bli en sådan klok, tänkande person för den som blir lyssnad på redan som barn. Att få bekräftelse på att alla har rätt att göra sina röster hörda, och få sina åsikter respekterade.

Det är ju det samtalet vi måste få till, där vi kan mötas trots att våra verklighetsbilder skiljer sig åt. Det är det som kommer att krävas, om vi ska stå emot de mörka krafterna och bygga ett samhälle som är demokratiskt och grundas på kärlek mellan människor.

Fråga

Om du får önska dig vad du vill inför det nya förskoleåret 2020 – vad väljer du då?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin