Ett skäggande äventyr till havs

15 mar 2015

För första gången har jag läst en bok om Nelly Rapp för barnen i förskoleklass och förväntningarna var höga. Barnen kände väl till böckerna om Lasse-Majas detektivbyrå som Martin Widmark också har skrivit.

Kapten Blåskägg har en härlig blandning av magisk fantasi och sådant som barnen kan känna igen sig i. Nelly Rapp och hennes kompis Valle är på seglarläger där de lär sig att hissa segel, läsa sjökort och kryssa över havsviken. Av den gamle fiskaren Enok får de höra berättelsen om Kapten Blåskägg som förliste med sitt skepp och sjönk vid Ålgrundet och sägs spöka där sedan dess. En natt blir Nelly och Valle så nyfikna att de i månens sken seglar ut i viken. Ett mycket spännande äventyr följer och barnen längtade efter att höra fortsättningen. Det är skillnad på böckerna om Lasse-Maja och böckerna om Nelly Rapp. Böckerna om Nelly Rapp är både mer spännande och lite mer avancerade i handlingen. Det är dessutom underbart att få läsa böcker med en smart, snabbtänkt tjej som huvudperson.

Kapten Blåskägg
Martin Widmark,
Christina Alvner
Bonnier Carlsen

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?