Läs senare

Få leken att koka!

Så gjorde viEtt gammalt vindskydd förvandlades till ett uppskattat utekök på Naturlekens förskola i Borås.

av Erik Ignerus
10 sep 2018
10 sep 2018

1 Skyddande tak

Tre väggar var allt som stod där från början. Ett gammalt vindskydd, utan tak, som inte gick att använda till mycket. Det hade hängt med länge och var ingen plats där barnen flockades direkt. Men, det var i alla fall något att utgå ifrån.

Birgitta Felle och resten av personalen på Naturlekens förskola ville gärna göra vindskyddet mer användbart. De försöker se till att det går att bedriva så mycket av verksamheten som möjligt utomhus. Att sätta dit ett tak, som skyddar mot både regn och sol, var en del i den ambitionen och blev det första steget.

2 Inredning på plats

När förskolan senare fick ärva en gammal leksakspis från några föräldrar började tanken om ett ordentligt utekök på gården att gro. Spisen ställdes dit. Efter den följde fler möbler och prylar, hela tiden med barnens involvering. Men leken blev ändå inte riktigt bra, barnen var mer intresserade av att gräva i jordgolvet.

3 Altan och leksaker

Förra året tillät budgeten plötsligt en satsning på att fixa till både altan och staket. Förskolechefen kontaktade kommunen som hjälpte till att bygga. I samma veva köptes nya köksleksaker in, tänkta att användas inomhus. Den gamla utrustningen fick flytta ut på den nya altanen och det fina uteköket var ett faktum.

Köket har blivit populärt och barnen gillar att leka restaurang eller kalas. Den ärvda spisen som väckte tanken om uteköket från första början har fortfarande kvar sin plats. Birgitta Felle tipsar om att försöka hitta möjligheter till förvaring och att inte vara så snabb med att slänga grejer. Vissa saker som används i uteköket har legat i källaren i två år.

Fråga

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin