Ingår i temat
Uppdrag rymden
Läs senare

Fakta om rymden

12 jan 2015

Mars-resa utan retur

Mars One är ett holländskt projekt med syftet att skapa en bosättning på Mars från år 2023. Finansieringen planeras ske genom en dokusåpa. Tio svenskar finns bland de sökande efter första utgallringen.

Läs mer på: mars-one.com

Djur i rymden

1957 blev hunden Lajka första levande varelse i rymden som sänts ut från jorden. Tragiskt nog avled hon under färden. Medan Sovjet skickade ut fler hundar sände USA upp apor i skyn. 1961 blev chimpansen Enos den första apan i omloppsbana. Sedan dess har massor av djur och insekter besökt rymden: råttor, bananflugor, maskar och fiskar med mera. Så sent som 2013 meddelade Iran att de lyckats med att skicka ut apan Pishgam i rymden.

Källa: Ne.se, Illustrerad vetenskap, Dn.se

100 astronauter landar i Sverige

I september kommer runt 100 astronauter från hela världen att gästa Stockholm och Växjö för att delta i branschorganisationens årliga konferens. Några av dem kommer att besöka skolor i Kronobergs län.

Som en uppladdning har man i regionen dragit igång skolprojektet Mot nya höjder. Tanken är att barn och elever ska vara väl pålästa om rymden vid astronautbesöket.

Kärt yrke har många namn

Astronaut, kosmonaut och kaikonaut är olika benämningar för samma yrke. Astronaut är den ”västerländska” benämningen, kosmonaut den ryska och kaikonaut den kinesiska.

Den första bemannade rymdfärden genomfördes av Jurij Gagarin från dåvarande Sovjetunionen, 12 april 1961. Sedan dess har mer än 500 personer rest ut i rymden, varav en svensk, Christer Fuglesang. Valentina Teresjkova blev den första kvinnan i rymden när hon lyfte med rymdfarkosten Vostok 6, 16 juni 1963. USA vann rymdkapplöpningen till månen när de landade på den med Apollo 11 i juli 1969.

Källa: Wikipedia, ne.se

Rymden – en tidsresa

När man tittar ut i universum ser man faktiskt tillbaka i tiden. Det beror på att stjärnor och andra objekt ligger så långt borta att det tar ofantligt lång tid innan ljuset når oss. Ljuset från den mest avlägsna galaxen som forskare kunnat identifiera har till exempel varit på väg till oss i 13,1 miljard-er år. Bra mycket längre tid än åldern på vår jord, som tros ha bildats för 4,6 miljarder år sedan.

Stjärnor som vi ser med blotta ögat ligger inte heller så nära. Oftast är de på ett avstånd av några hundratusentals ljusår bort. Ett ljusår motsvarar drygt 9,46 biljoner kilometer. För att sätta de något ofattbara siffrorna i ett sorts sammanhang är avståndet till stjärnorna allt från några hundratusentals till många miljoner gånger större än det avstånd vi har till solen.

Källa: Ne.se

Alla artiklar i temat Uppdrag rymden (8)

Fråga

1 juli träder förskolans reviderade läroplan i kraft – har du hunnit sätta dig in i förändringarna?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin