Läs senare

Fantasi som tröstar

av Marie Eriksson
25 feb 2019
25 feb 2019

Allan och Mike

Vi leker att jag är din pappa

Tora von Platen, Emili Svensson

[Olika förlag]

1 – 3 år ”Hej då älskling!” säger pappa och lämnar Allan på förskolan. Men Allan ser ganska bekymrad ut och efter en stund kommer tårarna. Då kommer kompisen Mike och tröstar. Mike initierar en bebislek: ”Vi leker att jag är din pappa.” Allan ser lite förvånad ut, men genom bilderna tolkar vi det som att han faktiskt är ganska nöjd med att få vara bebis, att åka dockvagn och äta ur flaska.

När leken fortsätter på utepromenad med vagnen har hans ansikte spruckit upp i ett stort leende. Läsaren bjuds in i Allans och Mikes fantasivärld, en värld som plötsligt börjar gunga av konflikt för en stund. Evelina kommer och drar i Mike för hon vill leka ambulans, och mitt i tumultet välter vagnen med Allan. Fantasidimensionen räddar dock situationen, för nu är han en sjuk bebis som måste åka ambulans i raketfart till sjukhuset.

Det här är en bok som visar på lekens och fantasin betydelse och kraft. Den bjuder också in till att läsa och tolka bilder, prata om känslor och fundera på det som kan finnas bortom det uppenbara i en bild.

Fråga

Om du får önska dig vad du vill inför det nya förskoleåret 2020 – vad väljer du då?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin