Fin vänskap över generationer

Majken Majken

Lisa Hyder, Louise Winblad

[Opal]

F-klass Detta är en varm och skojig berättelse som skildrar vänskap mellan två personer som befinner sig i varsin ände av livscykeln. En flicka i skolåldern och en tant som blivit pensionär kan ha mycket gemensamt och roligt tillsammans.

Majken har nyligen förlorat sin mamma och det är en fin skildring av hur det är att vara barn och vara med om att en förälder går bort. Nu får hon och hennes pappa och lillebror hitta nya rutiner för sin familj.

Berättelsen börjar med att hon går på upptäcktsfärd i sitt nya bostadsområde och tittar in genom ett fönster. Där ser hon hur en tant iklädd morgonrock går in i en garderob och stänger dörren. Majken tycker att det ser konstigt ut och undrar om det är så man gör när man blir gammal. Vilket även jag som läsare tänker, men utifrån ett sjukdomsperspektiv.

En ensam gammal kvinna som blivit dement är min tanke när jag läser om vilka konstiga saker den gamla kvinnan gör. Men boken ger också en annan bild av att bli gammal, en värld där du kan göra vad du vill och strunta i konsekvenser. Som att kasta en tårta i ansiktet på sin syster eller leka kurragömma i lägenheten.

De mjuka tecknade bilderna hjälper läsaren att sätta sig in situationerna. Man blir alldeles varm inombords av den fina och respektfulla relationen. En relation man önskar att alla människor, stora som små, ska få uppleva.

Vilken inskolningsmetod använder ni i er förskola?