För många intryck

18 mar 2012

”Viggo är stor nu! Han kan prata. Han kan säga Hej, Hej!” ”Viggo kan säga många andra saker också.” Vi får följa Viggo i hans vardag, med snubbel och plåster, bussresa, besök hos mormor och mycket annat. Boken är illustrerad med bilder som är kopplade till texten, men också med sidor fulla med småbilder med ord under som knyter an till det Viggo upplever.
Jag blev genast nyfiken och intresserad när jag såg den här boken eftersom barn i tvåårsåldern älskar att peka på och benämna saker. Det som gjorde mig lite förvånad är att den innehåller så otroligt många intryck och väldigt många ord, enligt mig lite för många. Ska man läsa allt lämpar sig boken bäst för barn runt tre år, men eftersom att upptäcka ord, peka på bilder och härma är så klockrent för barn runt två år, så har jag ändå valt att läsa den för barn i den åldern. Men då går det oftast inte att läsa allt. Jag försöker lyssna in barnen, stannar länge på de sidor de fastnar för och bläddrar förbi några ibland. På så sätt blir det en användbar bok för alla barn på en 1–3-årsavdelning. Det är härligt att se hur dagens moderna barn tolkar bilderna av Viggos mat. De ljusa morotsstavarna blev kallade pommes och pannkakan blev tacos.

Viggos ord
Birgitta Westin
Mati Lepp
Bonnier Carlsen

Hur stor är din barngrupp?