Förskollärare fortsätter att mobilisera för bättre villkor

#PRESSATLÄGEHundratals förskollärare, barnskötare och förskolechefer har gjort sina röster hörda under hashtaggen #pressatläge. Nu ska deras berättelser användas för att få upp förskolan på politikernas agenda inför valet i höst.

av Emilie Stendahl
01 Mar 2018

I höstas inledde några förskollärare kampanjen #pressatläge med att efterlysa berättelser ur förskolans pressade vardag. Nu går arbetet vidare. Den 19 mars ska de cirka 1 500 berättelser som samlats in lämnas över till Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand samt Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Längre fram i vår, närmare bestämt den 26 maj, planeras en manifestation för att kräva bättre villkor i förskolan för såväl barn som pedagoger. Manifestationen hålls i Stockholm och Göteborg, samt eventuellt fler platser runtom i landet.

Initiativet till #pressatläge togs av sammanslutningen bakom Förskoleupproret, för att lyfta frågan om förskolans arbetsmiljö på allvar och för att diskussionen inte skulle stanna ”i fikarummet”. Det finns en lista på krav de vill att huvudmännen uppfyller, bland annat att barngrupperna inte är för stora, att vikarier tillsätts från första dagen det behövs och att alla förskolor har tillgång till specialpedagog.

Mest delat

• Inga artiklar hittades