Läs senare

Fylld med fyndiga detaljer

av Marie Eriksson
13 maj 2019
13 maj 2019
Pappa, pappa, barn i Sarah Vegnas och Astrid Tolkes nya bok. (Bilden något beskuren.)

Vi odlar smultron

Sara Vegna, Astrid Tolke

[Olika förlag]

1 – 3 år ”Odla smultron?” ”Hämta grejer.” Vi får följa med en liten familj under proceduren att odla smultron tillsammans. Texten består av en kort mening på varje sida, som kompletteras med bildernas berättelse.

Familjer kan se ut på många olika sätt, vilket gestaltas i flera av böckerna från Olika förlag. Här får vi möta två pappor och ett barn. Ett barn som kan vara en flicka lika väl som en pojke, det ligger i betraktarens ögon.

Vi får följa processen med att spika hål i burkar för snören att hänga i, fylla på med smutsig jord och plantera fröer. Handlingen kan tyckas enkel, men det finns en rikedom av detaljer att upptäcka
i bilderna. En undulat flyger in med fröer på den första bilden och vi kan sedan följa den och sätta ord på vad fågeln gör på varje uppslag. Barnen är fenomenala på att upptäcka små detaljer. Och hur många gånger byter barnet egentligen tröja genom berättelsen, ska vi räkna?

Jag ska ärligt erkänna att det tog mig några genomläsningar innan jag upptäckte att mönstren på tröjan följer händelseförloppet i boken på ett fyndigt sätt. Efter en hel del väntan och vattnande så blir det både blommor och bär på smultronplantorna. ”Gott!”

Fråga

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin