Läs senare

Fyra av tolv får full pott

Förskolan testar spelHundar som rymmer, resor till rymden och anläggning av hela samhällen. I år har förskolebarnen varit med om mycket spännande när de testat sig igenom nya bordsspel.

23 jan 2019
Spelet Vilket hundkaos! är roligt, men har inte så bra design, tyckte speltestarna.
Foto: Malin Walldorff

På Pumpans förskola i Solna har förskolläraren Johanna Åkerlind Kermoury rest till rymden med barnen. Med hjälp av en tärning fick barnen placera ut planeter längs rymdskeppens bana. Jätteroligt tyckte barnen om spelet Resan i rymden tills de skulle placera planeterna i rätt kolumn.

– Det visade sig vara ett krångligt ord, berättar Johanna Åkerlind Kermoury. Det var väldigt få som förstod vad en kolumn var. Ofta hamnade planeten på en linje i stället och barnen tjafsade om var planeterna skulle ligga.

Förskolorna som varit med och testat spel:

Pumpans förskola, Solna, Sunnanå förskola, Skellefteå, Teaterförskolan Duvungarna, Helsingborg, och Trollbäckens förskola, Glimåkra.

Efter 4–5 spelomgångar hade något av de äldre barnen förstått taktiken men de yngre barnen greppade fortfarande inte hur det fungerade. Det är egentligen inget fel på spelet men det blev lite komplicerat, konstaterade de.

Teaterförskolan Duvungarna i Helsingborg testade bland annat spelen Charader och Happy Salmon. som båda är aktivitetsspel.

– Vi har spelgrupp på förmiddagar och eftermiddagar. Charader var mycket upp­skattat. Problemet var att det spelades så många gånger att barnen till slut lärde sig korten utantill, berättar Sara Söderkvist, förskollärare, som tillsammans med sin kollega Lotta Johansson, barnskötare, spelat med barnen.

Bland årets nyheter finns ett jättememory med Babblarna. Det är inte vanligt med bra spel för de yngsta så personalen på flera förskolor blev förtjusta. Kvaliteten på spelen är viktig i förskolemiljö och just detta spel bestod av ett fåtal stora, tjocka och rejäla brickor som små fingrar lätt klarar av att lyfta och vända på. Brickorna är så pass hållbara att de tål att smakas på, menade personalen. Enkelt, snabbt, tilltalande och roligt för de minsta. Perfekt som ett första spel, blev omdömet.

Fördelar med att spela sällskapsspel

  • Tränar turtagning
  • Övar matematiska begrepp
  • Tränar finmotorik
  • Lär barnen färg och form
  • Emotionell utveckling
  • Lär barnen ta hänsyn
  • Social träning
  • Koncentration
  • Perceptionsförmåga

Källa: Julia Andersson, logoped @LogopedJulia

My First Carcassonne är däremot ett spel som passar bättre för de lite mer spel­vana. Tjocka, fina brickor ska placeras ut på bordet och tillsammans bygga upp en stad eller ett samhälle. När en väg avslutas får spelarna placera ut sina gubbar och den som först blir av med sina gubbar vinner. Någon förskola var lite skeptisk till åldersgränsen på 4 år, men Sara Söderkvist på Teaterförskolan tror att det handlar om hur mycket man spelar spel på förskolan.

– Jag ser ju redan vilka som har knäckt koden när barnen spelar spelet för första gången, säger Sara. Fyraåringarna kanske får spela ett par gånger till men femåringarna inser snabbt att de måste avsluta vissa vägar och försöka sabotera för de andra genom att förlänga andra vägar.

– Det är roligt och bra när spelen går att variera. Happy Salmon kunde spelas som vanligt och då blev det lite högljutt och stojigt, men spelet kunde även spelas i en tyst variant. Det behövs ju också ibland, att kunna spela tyst med varandra. Det är det som är så bra med sällskapsspel, att det finns så många olika sorter, säger hon.

Utmanar motoriken

5 Dragon Dance

(Peliko Martinex)
Från 6 år
2–5 spelare
Pris 249:-
Betyg 5

Fint och roligt spel där barnen bygger drakar av kort. Den som bygger högst drake vinner. Klurigt att tänka taktiskt och välja om man ska bygga en stabil botten eller fortsätta uppåt snabbt. Man får också skaka på bordet, blåsa på någons drake och andra saker, vilket är mycket uppskattat. Hållbart spel med rejäla kartongbitar. Tränar motoriken.

 

Resan i rymden

(Tactic)
Från 4 år
2–6 spelare
Pris 179:-
Betyg 3

Krångligt och svårt för barnen att förstå. Barnen vill helst ha samma färg på planeten och banan och har mycket svårt att placera dem på rätt ställe i kolumnerna. Det var lite avancerat att tänka i flera steg. Barnen tycker om spelet, men en vuxen måste vara med och det är bäst med få deltagare så det finns tid att förklara ordentligt.

 

Går att variera

Lek tafatt med Mumin

(Peliko Martinex)
Från 4 år
2–4 spelare
Pris 249:-
Betyg 4

Ett jätteroligt och spännande spel. Innan den slumpmässiga timern visslar ska barnen ta upp kort, hitta ett likadant bland sina och skicka det vidare. Den som inte hunnit skicka vidare när timern visslar får böta med stenar. Går att variera i olika svårighetsnivåer. Mycket skratt och det går snabbt att spela. De som åker ut får sköta timern, vilket också är kul.

 

5 Wooop Wooop

(Peliko Martinex)
Från 4 år
2–4 spelare
Pris 210:-
Betyg 5

Jättekul spel som tilltalar barnen. Lådan blir en polisbil och barnen ska slå med tärningar och fånga inbrottstjuvar. Lite som memory, men roligare med alla saker som ska utföras. Bra kvalitet på alla delar och barnen har spelet som favorit även efter många spelrundor.

 

Kul, men högljutt

Happy Salmon

(Enigma)
Från 6 år
3–6 spelare
Pris 129:-
Betyg 4

Spelkort i en liten lax av tyg. Jätteroligt spel där barnen får göra olika rörelser eller förflyttningar om de får samma kort som någon medspelare. Alla spelar samtidigt och det kan bli högljutt. Men barnen tycker mycket om det. När man gjort en handskakning eller bytt plats får man slänga sitt kort, den som först blir av med alla sina kort vinner.

 

Omöjligt uppdrag

Babblarna Kom hem-spelet

(Kärnan)
Från 2 år
2–4 spelare
Pris 349:-
Betyg 1

Barnen ska lägga upp Babblare längs en väg på spelplanen. När de går tillbaka ska Babblarna vändas och på baksidan av brickan finns ett djur som barnen ska härma. Någon tänkte nog lite fel, för hur låter en mask? Eller en snigel? De flesta djuren är omöjliga att härma.

 

Vilket hundkaos!

(Alga)
Från 6 år
2–4 spelare
Pris 349:-
Betyg 3

Jätteroligt spel där barnen samlar hundar i sin hundgård. En vuxen måste vara med och läsa händelsekorten. Spelet får betyg 4 i rolighet men betyg 2 i design. Lådan är spelplanen och den är vinglig, pjäserna ramlar lätt. Kortens placering på spelplanen bidrar till att sakerna trillar omkull när barnen ska ta upp ett kort. Plus för stor fin tärning.

 

Perfekt för de yngsta

5 Babblarna JätteMEMO

(Kärnan)
Från 2 år
2 eller flera spelare
Pris 129:-
Betyg 5

Ovanligt bra spel för de yngsta. Jättestora, tjocka brickor av mycket bra kvalitet. Tål att tuggas lite på. Tilltalande bilder som lockar barnen. Ett perfekt spel för 2-åringarna, lätt för dem att ta brickorna och lagom svårt att vända på dem.

 

Tränar strategiskt tänkande

My First Carcassonne

(Enigma)
Från 4 år
2–4 spelare
Pris 299:-
Betyg 4

Jätteroligt spel för spelvana barn, med tydliga och enkla regler. Barnen bygger upp en stad av hållbara tjocka kort, när en väg är klar får de placera ut sina små gubbar av trä. Ju äldre och mer spelvana barnen är desto mer kan de tänka strategiskt och planera hur de lägger brickorna för att snabbt bli av med gubbarna och vinna.

 

Don’t Rock the Boat

(Wow!)
Från 5 år
2–4 spelare
Pris 299:-
Betyg 4

Roligt och populärt spel med ett stort piratskepp som vinglar. Barnen placerar ut pingviner och annat på skeppet och har de otur faller allt av. Klurigt och utmanande. Den som lastar mest vinner. Barnen kan samarbeta och även 4-åringarna kan vara med och spela detta spel.

 

Alla kan vara med

5 Charader

(Nicotext)
Från 3 år
2 eller flera spelare
Pris 149:-
Betyg 5

Kort med charader, på ena sidan är det en bild och på andra sidan finns text som läskunniga barn kan läsa. Under bilden står ordet så att barnen kan ge en led­tråd i form av första bokstaven. Ett mycket roligt spel som går att spela med hur många deltagare som helst. En nackdel är att korten viker sig lätt och det hade behövts fler kort, barnen memorerar orden efter att ha spelat flera gånger.

 

Havsexpeditionen

(Tactic)
Från 4 år
2–6 spelare
Pris 179:-
Betyg 3

Ett enkelt spel som är lätt att lära sig. Havsmiljön innebär nya begrepp för barnen att prata kring. Med hjälp av en stor tärning samlar spelarna pusselbitar till sitt pussel. Spelet går att variera beroende på hur många som är med och spelar. Kan spelas av 3-åringarna men tar lång tid om man är många och tappade sin dragningskraft efter några veckor.

Fråga

Välkommen tillbaks till jobbet! Vad ska du prioritera i höst?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin