Galen älgkung

19 feb 2015

Någonstans i Sverige, på en vacker plats där ängarna och skogen möter varandra, tar denna saga sin början. Sven är en till synes helt vanlig älgkalv. Ja, han har ju förstås en grågås som sin bästa vän. Och så är han en mästare på att kicka iväg pinnar med bakbenen. Men annars ganska vanlig. När fixar-ekorren Andersson i sin blå väst dyker upp, då händer det saker. Han ser till att Sven blir kung i skogen, och lär den unga älgen inte bara hur han ska klara sig undan jägarna utan även göra livet surt för dem. Bland annat villar han bort jägarnas hundar med en älgprutt i en pet-flaska.

Det är upptakten på en historia som sedan blir alltmer uppsluppen och galen. Som bokens titel anger så tar sig Sven ända till Afrikas djungler för att bli kung. Hur det blir med den saken ska inte avslöjas – denna roliga och spännande bok måste läsas! Jag kan lova många gemensamma skratt med barnen.

Leif Åbjörnssons bilder är roliga och lagom sparsamt förekommande, vilket är en fördel. En extra krydda är de roliga kapitelrubrikerna, som kan användas för att öka barnens förväntan inför nästa lässtund. Mitt i allt det uppsluppna finns också ett stort mått av allvar. Historien visar att verklig vänskap räcker långt, faktiskt ända till Afrika och hem igen.

Kungen i djungeln
Per Herrey
Leif Åbjörnsson
Idus förlag

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?