Ger röst åt tysta

15 jan 2016

Aldrig förr har jag läst en rolig bok om ett tyst barn. Den lilla hemligheten av den palestinska författaren och illustra­tören Yara Bamieh är just detta.
Flickan som är bokens huvudperson, öppnar varken munnen för att prata, äta kaka, nynna med i en låt eller smaka på regnet. Omgivningen undrar och tycker att hon är annorlunda, men själv tycks barnet oberört.

Den enkla, korta texten fångade många barn vid högläsningen. I illustrationerna är den tigande huvudpersonen tecknad med en stängd, rak mun. Flera barn dröjde sig kvar vid de beslutsamt slutna läpparna, härmade och funderade över om barnet är argt. Hemligheten som gör det omöjligt för bokens flicka att öppna munnen avslöjar jag inte, men den fick oss att skratta och leka vidare med egna hemligheter. När jag läste om boken med fler barn, tog de som redan hört hemligheten del i hemlighållandet genom att sprickfärdiga hålla sina munnar stängda.

Sammanfattningsvis: en humorist­isk berättelse som bjuder in till lek. Samtidigt riktar den ett försiktigt sätt uppmärksamheten mot de barn i gruppen som ofta är tysta.

Den lilla hemligheten

Yara Bamieh

Bokverket

Om du får önska dig vad du vill inför det nya förskoleåret 2020 – vad väljer du då?