Läs senare

Grattis Nalle!

11 feb 2012

”Vakna Nalle, det ska ju hända någonting”, så börjar denna härliga bok som är fängslande i all sin enkelhet. Vi får följa den bruna lilla nallen på hans födelsedag. Mamma och pappa kommer med present och grattistårta. Tre ljus sitter det i tårtan. Paketet blev en cykel med många färger och Nalle cyklar till sin förskola med en ballong på släp. Väl hemma igen kommer farmor och farfar med mera grattis, paket och blomma.

Boken är väl anpassad för 1–3-åringar och barnen runt två år fängslas extra mycket av den, de pekar och benämner saker på bilderna som är tydliga och konkreta i mjuka färger. Det händer bara en sak på varje sida, vilket underlättar för de små barnen att behålla fokus och prata om det som händer.

Det är verkligen en berättelse som knyter an till barnens egna erfarenheter och upplevelser, vilket märks tydligt i deras delaktighet. Tillsammans blåser vi ut ljusen på tårtan, smakar på blåbären och hjälper Nalle att se vilka färger cykeln har. Boken är perfekt för att lyfta fram matematiska begrepp med de små barnen, tårtan har tre ljus, paketet är stort och prickigt, Nalle äter upp ett blåbär, hur många finns kvar? Jag är väl inte så förtjust i att författaren använder begreppet dagisfröken om de två söta nallefröknarna, men i övrigt är det en väldigt härlig bok som jag varmt rekommenderar.

Grattis!
Anna-Clara Tidholm
Alfabeta

Fråga

Hur stor är din barngrupp?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin