”Grupper av barn faller mellan stolarna”

ProfilenElisabeth Dahlin, nytillträdd Barnombudsman, gläds åt att barnkonventionen blir svensk lag om ett drygt år.

av Annika Dzedina
15 okt 2018
Foto: Linus Meyer

Vad vill du arbeta med som BO?

– Det är ett fantastiskt förtroende och jag vill se till att alla som arbetar med barn får verktyg att förverkliga barnkonventionen. Jag har precis börjat jobba som BO, så det är svårt att säga exakt vad vi kommer att göra, men jag ser flera områden där det behövs stöttning, både till dem som jobbar med barn och till föräldrar.

Har inte barn i Sverige det ganska bra?

– Sällan har väl barn i allmänhet haft det så bra som i dag, men det finns grupper av barn som faller mellan stolarna. Barn med särskilda behov till exempel, där det är stora skillnader i vilket stöd man får beroende på var man bor. Och det finns klyftor i samhället, i dag talar vi om svensk barnfattigdom; det var kontroversiellt för bara ett par årtionden sedan.

Elisabeth Dahlin

Ålder: 61 år.

Yrke: Har examen i statsvetenskap från Sverige och i litteratur och vietnamesiska från Vietnam. Har bland annat arbetat vid de svenska ambassaderna i Zambia, Vietnam och Brasilien. Kommer senast från jobbet som generalsekreterare på Rädda Barnen.

Aktuell: Är ny barnombudsman, BO, sedan 17 september.

Kritiker menar att beslutet att göra barnkonventionen till lag bara innebär att det blir merarbete för dem som arbetar med barn. Vad säger du om det?

– Jag håller förstås inte med. Att den blir en lag är en viktig markering och en stark signal, eftersom barns rätt måste tas tillvara i alla frågor som rör dem.

Hur kan förskolor arbeta med barnkonventionen?

– Jag tror att man redan när man planerar verksamheten ska ha barnkonventionen med och jag tror att många tänker på det redan i dag. Jag hoppas att vi på BO kan fortsätta stötta förskollärare i deras arbete, med information och kunskap.

Var kommer ditt eget barn­rättsperspektiv ifrån?

– Jag är storasyster och har tagit hand om mina syskon och yngre kusiner, jag tror faktiskt att det la grunden till mitt rättig­hetstänkande. Jag har arbetat på ambassader i olika länder, ofta med barnrättsfrågor. Senast arbetade jag på Rädda Barnen. Jag har också tre barn själv, varav ett med särskilda behov.

1 juli träder förskolans reviderade läroplan i kraft – har du hunnit sätta dig in i förändringarna?