Ingår i temat
Rörelse

Gympa, yoga och lekar

RörelseFörsolan tipsar om hjälpmedel, facklitteratur och instpiration.

14 jan 2019

Yoga som en gris

I det här programmet från 2010 kan du och barnen hänga med programledaren Julia Messelt och några förskolebarn till Slappis­landet. Där kan man slappna av och samtidigt lära sig yogainspirerade rörelser utifrån olika djurteman. Totalt finns 10 avsnitt som alla är ungefär fem minuter långa. Varje avsnitt fokuserar på var sitt djur, det finns bland annat program med lejon, sköldpadda och kanin.

Slappis – TV-program på UR Skola ur.se

Böcker

Barn i rörelse – fysisk aktivitet i förskola och skola

Tora Grindberg och Greta Langlo Jagtøien

[Studentlitteratur]

Om rörelsens och motorikens betydel­se för barns utveckling och lekförmåga.

Saga-sagor. Fiffiga kroppen och finurliga knoppen – saga och fakta

Josefine Sundström och Emma Göthner

[Bonnier Carlsson/Generation Pep]

En bok som ska väcka rörelselust. Delas ut kostnadsfritt på barnavårdscentralerna till alla 5-åringar under 2019.

Musikspråka i förskolan: med musik, rytmik och rörelse

Mallo Vesterlund

[Liber]

Tips på hur man kan locka till rörelse med musik, rytm och ramsor.

Bamsekul gympa

Allsidig träning anpassad för förskolan med musik och färdiga rörelsepass på cd. Barnen får bland annat testa att åla, krypa och göra kullerbyttor. Kan köpas hos Svenska gymnastikförbundet på: shop/gymnastik.se.

Miniröris för motoriken

Rörelseprogram med musik för barn i åldern 3–6 år i flera delar som också kan köras var för sig. Gör man alla passen tar det 25 minuter. Fokus är motorik ock kroppsmedvetenhet. Finns på cd och som mp3-fil och kan köpas från friskissvettis.se.

Diggigympa med plattan

Att sitta framför skärmen brukar många prata om, men det går jättebra att använda surfplattor och appar för att röra på sig. Till exempel genom dansstopp. På Youtube finns mycket musik att välja bland, tillsammans med barnen. När musiken är i gång ska alla dansa och röra sig och när den pausas gäller det att stanna så fort som möjligt. Ett annat tips är att använda appen Dice, med en digital tärning. Innan tärningen ”slås” får barnen bestämma en uppgift, till exempel att hoppa på ett ben eller snurra runt. Prickarna på tärningen avgör hur många gånger uppgiften ska utföras.

Tipsen är hämtade från bloggen Utveckling & lärande i förskolan.

Hämta mer inspiration på webben

• Enkla, roliga rörelselekar för barn från 2 år som kan göras inne och ute: forskolebanken.weebly.com
  • Tips på motorikbanor, djungellekar och andra aktiviteter som sätter fart på kroppen: forskoleforum.se
  • Allt från klassiker som att hoppa twist till rytmik, hopplekar och massagesagor: sagokistan.se
  • Plåsterkull, minnesstafett, poesistafett och fler annorlunda rörelselekar: folkhalsan.fi
  • 115 lekar som passar för förskola och förskoleklass: lekarkivet.se
  • Stafett, kull och bollspel i många varianter och andra rörliga lekar: lektips.se

1 juli träder förskolans reviderade läroplan i kraft – har du hunnit sätta dig in i förändringarna?