Läs senare

Hallå där…

Linda Mjölner, förskollärare från Lerum och författare till boken Lilla Quains får en storebror.

12 okt 2014


Varför skrev du den här boken?

– Jag har alltid tyckt att det är kul att skriva och min son inspirerade mig. Han kom med roliga berättelser som jag samlade på mig. Mina barn Movitz och Emma är adopterade från Kenya och jag har både som mamma och förskollärare saknat barnböcker och historier som ger en större förståelse för adoption och att man kan se olika ut i en familj.

Vad handlar boken om?

– Den handlar om en liten tjej som heter Lilla Quains. Hon är blå och väldigt påhittig och glad. Hon vill veta hur det gick till när hon träffade sin storebror för första gången. Boken utspelar sig en regnig dag när storebrodern berättar om deras första möte. Det handlar om kärlek i en familj.

Vilka vänder sig boken till?

– Jag tänker att alla barn behöver läsa om familjer där medlemmarna inte ser likadana ut. Med de yngsta kan man titta på bilderna och prata om dem. Hela boken har jag läst för barn från fyra år.

Vad har du fått för reaktioner?

– På min förskola har barnen funderat på sådant som flickans blå hudfärg, att hon inte har någon pappa, på ordet adoption och på att de äter popcorn på en lördag i boken. Det är väldigt olika hur barn i olika åldrar tolkar den. Gemensamt för nästan alla barn är de skrattar när hajen biter Stora Mo i rumpan.

Boken är illustrerad av Ellen Sundqvist. Hur gick ert samarbete till?

– Ellen är illustratör men också snart färdigutbildad förskollärare. Min son har hittat på hur Lilla Quains i boken ser ut. När Ellen prövade att teckna henne såg min son genast vem det var.

Vad händer framöver?

– Jag vill fortsätta skriva böcker om figurer som inte följer normen helt, om dem som vågar sticka ut. Just nu skriver jag på ett arbetsmaterial för pedagoger till den första boken, som syftar till att hjälpa förskollärare att arbeta med mångkultur och olikheter.

Lilla Quains får en storebror
Linda Mjölner,
Ellen Sundquist
Idus förlag

Fråga

Om du får önska dig vad du vill inför det nya förskoleåret 2020 – vad väljer du då?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin