Läs senare

Hallå där…

Lovisa Ahl, förskollärare och frilansande sångerska, och numera även musikrecensent för tidningen Förskolan.

19 sep 2015

Foto: Privat
Välkommen till oss. Är du laddad inför uppdraget?

– Ja, det känns jättekul. Jag har hunnit lyssna på en skiva som var jättebra. Den handlar mycket om känslor och för mig är det vad musik i förskolan går ut på. Att barn ska få tycka och känna som de vill. De tycker väldigt olika.

Du vill gärna införa ny musik i förskolan. Varför?

– Nuförtiden är det mest kommersiell, populärmusik som barn lyssnar på hemma och som jag också gillar. Förskolan ska komplettera hemmet och då är det upp till oss att erbjuda annat också, som klassisk musik och musik från andra länder. Redan vid fem års ålder har barn bestämt sig för vad de gillar och inte, så därför gäller det att börja tidigt. Det är kul och viktigt.

På din förskola har ni bland annat experimenterat med Svansjön. Uppskattar barn den typen av musik?

– Vi jobbade med många uttryck samtidigt då de fick se Svansjön på storbildskärm, dansa och måla och det gillade de. Men vissa sa att de inte tyckte om musiken.

Är det, och ska det vara, skillnad på musik för barn och vuxna?

– Spontant säger jag nej. Däremot gillar barn när andra barn sjunger, särskilt de minsta. Annars är det nog vi vuxna som lägger ribban. Jag tror inte att det finns musik som är för svår. Men man får arbeta långsiktigt, återkomma, upprepa och inte byta för ofta. Barn vill gärna höra samma om och om igen.

Hur ser det ut med utbudet av ny barnmusik i allmänhet, tycker du?

– Det är ganska svårt hitta musik som vänder sig direkt till barn, mest är det Melodifestivalen och annat i den stilen som de matas med på olika sätt. Men jag vågar inte säga hur mycket nytt som görs.

Du är frilansande sångerska vid sidan av förskolläraryrket. Vad sjunger du?

– Jag körar med mer och mindre kända artister och är med i en showgrupp som uppträder på olika företagsevent. Jag sjunger allt utom klassiskt men mina favoriter är absolut pop och rock.

Fråga

Om du får önska dig vad du vill inför det nya förskoleåret 2020 – vad väljer du då?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin