Läs senare

De firade FN-dagen på nytt vis

AktuelltTre förskolor i Lund uppmärksammande FN-dagen ordentligt.

av Erik Ignerus
26 nov 2018
26 nov 2018
Flaggtillverkning inför FN-dagen.
Foto: Viktor Mattsson

Hallå där, Viktor Mattsson, förskollärare på Hedenhös förskola i Lund. Ni ställde till med ett ordentligt firande av FN-dagen den 24 oktober, berätta!

– Ja, vi satsade i år! Alla tre enheter inom vårt förskoleområde bjöd in vårdnadshavare till flaggtillverkning dagen innan FN-dagen. Under själva dagen så sjöng vi allihop sånger tillsammans ute på vår förskolegård. Vi hade till och med fixat ett ordentligt ljudsystem med mikrofon till.

Vad sjöng ni?

– Framför allt var det sånger som hade med vänskap, gemenskap och medmänsklighet att göra, som äppelmelodin till exempel.

Viktor Mattsson

Hur blev det?

– Det var väldigt roligt och inspirerande. Barnen tyckte det var jättekul. Flaggtillverkningen blev också riktigt bra och ledde vidare till spännande diskussioner om olika länder och FN.

Brukar ni fira FN-dagen?

– Nej, det var första gången vi uppmärksammade den. Men vi kommer absolut att göra om det nästa år igen! Vi har tidigare mest firat svenska högtider men försöker sedan en tid tillbaka att uppmärksamma många fler. Vår förskolechef Anette har varit drivande när det kommer till det här med globala mål, jämställdhet och mångkultur, så nu vill vi fira flera andra dagar, och då är FN-dagen en.

Varför känns den viktig att uppmärksamma?

– Barnen är vår framtid och de som ska ta hand om den här jorden, så det gäller att redan nu uppmärksamma dem på att de är världsmedborgare, visa att det finns globala mål att arbeta mot och att de kan vara med och påverka.

Fråga

Den 1 januari började barnkonventionen gälla som lag – har du hunnit sätta dig in i detta?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin