Hallå där, Anki Fridlund!

dörrknackareAnki Fridlund söker upp föräldrar till barn i stadsdelen Västra Hisingen i Göteborg som inte går i förskola.

14 sep 2016
Anki Fridlund.

Varför knackar ni dörr?

Jag och min kollega Vivianne Nordlund söker upp föräldrar till barn i stadsdelen Västra Hisingen i Göteborg som inte går i förskola. Tjänsterna inrättades i september 2015, som del av stadsdelens arbete med att minska skillnader i livsvillkor mellan olika grupper.

Hur gör ni för att få kontakt med föräldrarna?

– Vi tittar först vilka barn som inte går i eller står i kö till förskolan och skickar ut ett vykort till familjerna. Där berättar vi vilka vi är och att vi vill komma och besöka dem en viss tid. Om vi inte hör något annat går vi sedan och knackar på. Vi informerar om förskolan och betydelsen av den, och att vi kan hjälpa till att söka om de vill. Vi har även med information om samhället i övrigt om de är intresserade.

Vilka olika skäl finns till att barnen inte går i förskola?

– Många familjer flyttar fram och tillbaka för att de inte har något förstahandskontrakt. Då känns det kanske inte som någon idé att ställa sina barn i kö. En del vill vara hemma med sina barn. Andra har inte riktigt förstått hur man ska göra för att söka. Blanketterna kan vara ganska svåra att fylla i när man inte kan svenska så bra.

Hur har det gått?

– De flesta har öppnat när vi knackar på och många är glada för att vi kommer. Av de 230 familjer vi har kontaktat har 86 skickat in ansökan om förskola eller är på väg att göra det.

Vad händer framöver?

– Nu ska vi sammanställa resultaten och sedan ska stadsdelen bestämma hur vi ska jobba vidare.

Om du får önska dig vad du vill inför det nya förskoleåret 2020 – vad väljer du då?