Hallå där, Farnaz Arbabi!

av Annika Dzedina
01 apr 2019

Du är regissör och konstnärlig ledare för teatern Unga Klara och gör en pjäs för 3–5-åringar. Hur fick du idén till den?

– För att jag säger det, som den heter, undersöker relationen mellan barn och vuxna ur ett maktperspektiv. Det har vi alltid undersökt på Unga Klara, som länge drevs av Suzanne Osten. När hon slutade 2014 gav hon oss boken Childism, som delvis handlar om att det finns ett struktur­ellt förtryck mot barn. I pjäsen undersöker vi om det finns ett annat sätt att ordna samhället på, så att barns röster och åsikter tas mer på allvar.

Vad handlar pjäsen om?

– Man kan säga att den handlar om vad som kan hända om barnen får leda mer, om ibland svåra relationer mellan barn och vuxna, men det är ingen traditionell pjäs, utan mer som ett kollage med scener som har en röd tråd. Vi gestaltar till exempel hur svåra relationer mellan barn och vuxna kan se ut där de vuxna blir våldsamma fysiskt eller psykiskt.

Var spelar ni den?

– Den spelas i hela Sverige hela året, det går att beställa den av oss. Vår hemmascen renoveras just nu, så vi turnerar med denna och tre andra pjäser.

Vilken inskolningsmetod använder ni i er förskola?